Annons

Så ser ditt ansvar ut vid brand i lägenheten

Nyheter Lämna inte levande ljus utan uppsikt. Glöm inte bort kastrullen på spisen. Om olyckan är framme kan du i värsta fall bli av med ditt kontrakt.
Foto: Kristian Pohl / Pixabay / Montage

Som hyresgäst har du ett ansvar när handlar om brand i lägenheten. Det finns en risk att du blir av med ditt kontrakt och egentligen finns det två sätt som det kan ske på.

1. Om det brinner så att lägenheten inte längre kan användas så förfaller hyreskontraktet. Då spelar det egentligen ingen roll vad som orsakade branden. Många hyresvärdar löser detta genom att erbjuda en ny lägenhet, men det finns ingen juridiskt krav på det. Så i värsta fall står du utan boende.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Många tycker att lagen är orättvis mot den som drabbas på detta vis och redan 2018 föreslog en statlig utredning att hyresgästers skydd bör stärkas. Något lagförslag utifrån den utredningen har inte presenterats ännu.

2. Om det är en mindre brand och det fortfarande går att bo kvar i lägenheten så kan du ändå bli uppsagd, om du anses ha agerat oaktsamt.

– Det finns en del avgöranden där hyresgästen blir av med hyresavtalet, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåMobiltelefon eller het lampa kan ha orsakat brand – dödsbo slipper betala 639 000 kronor

Hon har granskat domar där hyresavtal sägs upp eller inte förlängs efter en brand.

– Det finns en risk att du kan bli uppsagd och tvingas flytta om du anses ha allvarligt åsidosatt dina skyldigheter.

Bland exemplen finns cigarettrökning och levande ljus, men det är svårt att säga exakt var gränsen för oaktsamhet går. Det bedöms från fall till fall.

Läs ocksåHög musik och krossade fönster - nu tvingas mannen flytta: "Ville ge honom en chans"

Samma sak gäller i försäkringsärenden. Även här finns en del aktsamhetskrav. Det innebär att ersättningen vid brand kan bli lägre om hyresgästen bedöms ha varit oaktsam. Reglerna kan se olika ut för olika försäkringsbolag men hos exempelvis If handlar det om att inte handskas med levande ljus, eld eller glöd på sådant sätt att stor risk för brand uppstår.

– Mer specifikt innebär det att man inte ska ha lämnat öppen eld eller levande ljus obevakade, eller ha rökt i sängen. I de fallen finns det alltså risk för nedsatt ersättning, säger Osvald Wiklander, presschef på If.

Annons

I övrigt finns det faktiskt inte ens krav på att ha brandvarnare.

– När det gäller andra viktiga åtgärder tycker vi förstås att alla bör ha en fungerande brandvarnare, men det är ingenting vi minskar ersättning med hänvisning till.

Vad gäller brandvarnare är det hyresvärdens ansvar att det finns en fungerande sådan.

Fakta: Försäkringsbolagets tips

– Ha alltid uppsikt över spisen när du lagar mat. Lämna aldrig mat i ugnen och på plattorna utan tillsyn.

– Gör rent spisfläkten. Diska fläktfiltret med diskmedel i hett vatten. Passa på att göra rent hela fläkten.

– Installera en spisvakt som helt enkelt stänger av spisen innan det börjar brinna.

– Kontrollera att batteriet i brandvarnaren fungerar och att du har tillräckligt många brandvarnare. I köket är en temperaturvarnare extra effektiv, då den reagerar på en förhöjd och snabbt stigande rumstemperatur.

– Låt inget lättantändligt ligga i närheten av eller på spisen. Tänk på att spisplattorna behåller sin värme en stund efter du stängt av dem.

– Byt genast ut elektriska prylar om de börjar spraka, blinka eller lukta. Köp endast CE-märkta elektriska apparater och ladda inte mobil och annan elektronik under natten.

Läs också Skulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronor Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.