Annons

Hem & Hyras porträttserie blir utställning

Nyheter Hyresgäster berättar om sina liv i en uppmärksammad serie miniporträtt som ställs ut i Landskrona. Bland dem finns kvinnan som föll för sin granne och mannen som fick en bostad efter femton års hemlöshet.
Foto: Gry Ellebjerg
Hem & Hyras porträttserie blir en fotoutställning i Landskrona och visas från och med den 28 april.

Under ett års tid har Hem & Hyras reporter Gry Ellebjerg fotograferat och intervjuat hyresgäster i Skåne och Halland. Trots att de bor på olika adresser har de mycket gemensamt.

Förlagan är porträttserien ”Humans of New York” på Instagram som närmar sig människor i deras dagliga liv och låter dem berätta om personliga erfarenheter.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Jag har översatt det till en svensk kontext och vår tidning. Det handlar om det här mellanmänskliga som ofta inte får plats. Vi har väldigt mycket gemensamt – om vi bara vågar prata med varandra. Vi människor har samma känslor. Vi går igenom samma saker, säger hon.

Det har också handlat om att ta tillbaka samtalet. Hon har inte vetat i förväg vad de ska prata om utan varit öppen för vilka frågor som väckts i mötet.

– Jag är nyfiken på vad människor går och tänker på. Alla har varit väldigt generösa och delat med sig.

Läs ocksåJohannas kök faller sönder - över 70 lägenheter synas i stor insats mot hyresvärdEn ung kvinna med ett spädbarn i famnen står i ett kök i en lägenhet.
Hem & Hyras reporter Gry Ellebjerg har gjort en intervjuserie på Facebook som nu blir en utställning.

I Hem & Hyras porträttserie som nu blir en utställning i Landskrona berättar hyresgäster om allt från relationer och ensamhet, till hemlängtan och bostadslöshet. En kvinna flydde från Etiopien och har inte sett sina barn på sex år. En man var med och grävde fram sina grannar under bombangreppen i Hamburg under kriget.

Annons

Bland de intervjuade finns också en före detta elitbrottare som beskriver omställningen att få en bostad efter att ha varit hemlös i många år och alla känslor som man måste konfrontera när man har en dörr att stänga. Där finns också kvinnan som blev förälskad i grannen efter sju år i samma trappuppgång.

En ensamkommande ung man beskriver hur väl han blev mottagen när han kom till en liten by i nordvästra Skåne.

Läs ocksåDärför måste gräsmattorna på Teds gård försvinna: "Annars går det åt pipsvängen"Man som står på sin utegård.

– Folk bjöd in honom på middag och hjälpte till med vinterkläder. Han har fått många vänner och i dag jobbar han som kläddesigner. Det är en rörande historia, säger Gry Ellebjerg.

I utställningen medverkar även Per Persson från dokumentären ”Familjen Persson i främmande land” som återvänt till Sverige efter att ha levt i Pakistan i 40 år och ”GrillAnders” Svensson från dokumentären ”Plötsligt i Vinslöv” som berättar om hur han tog sig tillbaka efter att ha blivit utfryst hemma i byn.

Gry Ellebjerg hoppas att porträttserien ska väcka nyfikenhet för de vi möter i vardagen.

Annons

– Vi lever vägg i vägg men vet ofta inget om varandra. I ett Sverige där vi talar allt mer om varandra i stället för med varandra känns det viktigare än någonsin att visa att under ytan är vi alla lika.

Utställningen ”I hjärtat är vi alla grannar” visas i Café Nell Walden på Landskrona museum den 28 april till den 31 augusti.

Hyresgästerna som skildras kommer från Landskrona, Helsingborg, Hässleholm, Sibbhult, Halmstad, Kristianstad, Svalöv, Hanaskog och Vinslöv.

Läs också Här skötte hyresgäster om gården – men sen skulle växterna väck: ”Chockerande” Helle kunde inte ta sig till sin post – men nu får hon den i postlådan igen Iskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.