HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hembla tog ut för hög hyra – betalar tillbaka 399 000 kronor

Nynäshamn Hyresgästernas protester mot Hemblas höga hyror gav resultat. Nu betalar bolaget tillbaka 399 000 kronor till 77 hyresgäster. De får också en hyressänkning med 335 000 kronor per år. ”Jag är jätteglad”, säger Carina Tellberg som får tillbaka 7 000.
Foto: Kenneth Samuelsson
Carina Tellberg på Bergsvägen 15 i Ösmo får tillbaka 7 000 kronor och sänkt hyra.

Historien om hyresgästerna i Ösmo som tog strid mot värden börjar 2018. Då hade D. Carnegie, som Hembla hette tidigare, köpt fastigheterna av Akelius.

Akelius hade renoverat och bestämt hyran själva utan att förhandla med Hyresgästföreningen och Hembla fortsatte på samma linje.

Läs ocksåHyresgästföreningen kräver att D. Carnegie sänker hyran

Men hyresgästerna tog hjälp av Stefan Björk, förhandlare på Hyresgästföreningen region Stockholm, som gick till Hembla och krävde sänkta hyror. Efter det har parterna gjort en bruksvärdesprövning av de 80 lägenheterna och jämfört hyran med hyran hos liknande lägenheter i området.

Och efter nästan två års förhandlande är det klart att hyrorna legat för högt och nu sänks.

För Carina Tellberg sänks hyran för tvårummaren med 356 kronor i månaden från juli, från 7 856 till 7 500 kronor.

Läs ocksåSå måste du göra för att få en bostad i andra hand: "Gäller att sälja in sig själv"

Hon får även tillbaka 7 000 kronor som hon betalt för mycket i hyra sedan oktober 2018.
– Jag är jätteglad. Det kom verkligen lägligt eftersom jag opererat mig och kommer att vara sjukskriven i fyra månader, säger hon.

Men hon tycker att det tagit lång tid och har till och från glömt bort att förhandlingarna pågick.
– Jag har ibland tänkt att de struntar i lilla mig, men det gjorde de inte, säger hon.

En annan som är nöjd över att det är klart är Stefan Björk på Hyresgästföreningen. Han har tidigare sagt att hyran i Hemblas lägenheter i Ösmo ligger cirka 20 procent högre än jämförbara lägenheter. Men han är nöjd med överenskommelsen trots att han inte nådde ända fram.

Läs ocksåAndrahandsuthyrning en miljardindustri – svenskarna drog in 2,6 miljarder i fjolI storstan är det nu dubbelt så dyrt att bo i andra hand jämfört med förhandlad hyra, visar Hem & Hyras granskning. Studenterna Abdullah Alokla och Maria Heyman hör till dem som förlorar på det. För den som hyr ut är det desto mer lönsamt.

– Varje överenskommelse är ju i slutändan en kompromiss med vad alla önskar från början. Vi hade gärna sett en större sänkning men tittar vi på de lägenheter som sänkts mest blev det ju 15 % plus att varmvatten nu kommer ingå i hyran. Det här är absolut ett steg i rätt riktning för Hembla. Vi tittar självklart på vilka fastigheter vi ska gå vidare med efter det här, säger han.

Hembla sänker hyran för 77 av lägenheterna med 335 000 kronor från och med i juli. Medan tre lägenheter låg för lågt och får en höjning med cirka 50 kronor i månaden.

I snitt sänks hyran med fyra procent för hyresgästerna. Bland de som får högst hyressänkning finns en lägenhet på 43 kvadratmeter som får en sänkning med 919 kronor, 15 procent. Från 6 193 till 5 273 kronor.

I fortsättningen ska varmvattenkostnaden ingå i hyran och inte betalas separat av hyresgästen, det innebär en minskad kostnad på cirka 400 kronor i månaden för en trea.

Utöver sänkningen ska Hembla också betala tillbaka 399 000 kronor till hyresgästerna som de tagit ut i överhyra.

Hur mycket varje hyresgäst får tillbaka avgörs av om Akelius eller Hembla renoverat lägenheten och när lägenheten renoverats. Mest får en hyresgäst som bor i en trea på 83 kvadratmeter, 24 600 kronor.

– Det här visar också att fastighetsägare behöver tänka till innan man köper en fastighet med egensatta hyror. Det är klart det sticker i ögonen på hyresgästerna och man behöver räkna med risken att hyrorna prövas och sänks när man värderar fastigheten, säger Stefan Björk.

Men Anette Autio är funktionschef affärsutveckling och förvaltning på Hembla, tror inte bolaget räknade med att sänka hyran när de köpte fastigheten.

– Jag var inte inblandad, men sannolikt inte, skriver hon i ett mejlsvar.

Vad är din kommentar till överenskommelsen där hyrorna sänks för flera hyresgäster i Ösmo?

– Hembla eftersträvar alltid att ha en överenskommelse med Hyresgästföreningen, liksom att gällande hyra skall vara rätt utifrån bruksvärdet. Oftast anser vi att det skall vara en högre nivå, men i detta fall anser vi att den lägre nivån är rätt, skriver hon.

Kan det bli sänkningar i andra delar av ert bestånd?

– Det kan jag inte svara på, det är ju en förhandlingssak.

Pågår det fler liknande förhandlingar ?

– Ja, Hemblas ambition är ju att nå överenskommelser med Hyresgästföreningen och ha en förhandlad hyra för våra lägenheter.

Läs också Svårt för Skatteverket att kolla fusket: "Överhyrorna ser vi inte" Han betalar tusentals kronor för rum i källare – så slår dold marknadshyra mot bostadsletare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.