Annons

Hemlösas hus stänger i oktober

Nyheter Hemlösas hus stänger den 15 oktober av ekonomiska skäl. Bidraget från kommunen täcker inte utgifterna.

Hemlösas hus stänger sin verksamhet redan den 15 oktober i höst. Kommunen vill ta över ansvaret för akutboende för hemlösa och i augusti 2015 startar de akutboendet Kronan som ersätter Hemlösas hus natthärbärge.

Planen var att Hemlösas hus skulle bedriva sin verksamhet till april 2015 men på grund av att byggplanerna för akutboende Kronan är försenade fick de förfrågan om att fortsätta sin verksamhet till september 2015. Det har Hemlösas hus tackat nej till och meddelar att de stänger redan i höst på grund av ekonomiska skäl.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

− Kommunen har sänkt sitt bidrag. Pengarna räcker helt enkelt inte. Vi har begärt samma summa som vi har begärt tidigare år men det har vi inte fått. Privatpersoner och organisationer skänker mat och kläder men det räcker inte. Vi har 36 sovplatser men antalet hemlösa ökar. Nu har vi 40 gäster varje natt. Det vi behöver pengar till är främst personalkostnader, säger Carina Tegnér, föreståndare vid Hemlösas hus.

Kommunen har erbjudit Hemlösas hus att de kan få hyra sovmodulerna gratis. Det skulle bli en besparing på 287 000 kronor men det är ett belopp som inte täcker Hemlösas hus utgifter.

Annons

Enligt Carina Tegnér är 90 procent av de hemlösa som kommer till Hemlösas hus redan kända hos socialförvaltningen.

Läs ocksåUtslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böterEn svart siluett av en mansperson framför en trappuppgång.

− Vi får alla dem som kommunen inte klarar av att ta hand om och som kvalar ut från kommunens boende. Vi har många gäster med dubbeldiagnos och som är handikappade. Var ska de bli av?

Enligt socialnämndens ordförande, Anders Lundström (KD) kommer ingen av de hemlösa att drabbas av att Hemlösas hus stänger. Kommunen är just nu i full gång med att hitta en tillfällig lösning.

Annons

− Vi kommer att hitta en lösning. Ingen ska hamna i kläm. Men hur den lösningen ser ut presenterar vi den 22 maj.

Läs ocksåDärför ratas succémetoden mot hemlöshet: ”Tror att man väljer missbruk”"Det finns många moraliska aspekter runt att personer med missbruk och psykisk ohälsa ska få tillgång till bostadsmarknaden när den är så svår", säger Cecilia Bergstedt på Göteborgs Stadsmission.
Läs också Hyresettan blev hemlöse Daniels räddning ur missbruket: ”Jag har verkligen haft tur” Trots regeringens miljonlöfte mot hemlöshet – två av tre kommuner ratar succémetoden Hemlös riskerade fängelse – missade att "adressändra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.