Annons

HGF-ordförande och sekreterare sparkades

Växjö Eva Dahl och Stina Johansson fick sparken från sina förtroendeuppdrag i Hyresgästföreningen. Detta efter att ha brutit mot en överenskommelse, som de själva anser att de aldrig kommit överens om.
En mångårig konflikt i Hyresgästföreningen i Växjö ställdes på sin spets. Två i styrelsen fick sparken med motiveringen att de har motarbetat ett avtal om att lämna protokoll till valberedningen. Men de tycker inte att de ingått något avtal.
– Vi ville först ha ett styrelsemöte där vi tog beslut om detta, säger Stina Johansson.
De hade velat försvara sig. Barbro Engman, förbundsordförande, bemöter kritiken.
– Det är ingen domstol. Det här är en delikat situation där vi måste hitta ett sätt att bryta upp ett destruktivt sammanhang. Det är regionstyrelsen som begär av oss att suspendera de här personerna och då ska förbundsstyrelsen försöka värdera det.
För Roland Bingström, valberedningen, handlar det inte om protokollen.
– Vi har gjort en överenskommelse som de inte höll sig till. Det blir mer av en principfråga, säger han.
Barbro Åhman, valberedningen, efterlyser samarbete.
– Det är väldigt viktigt att vi får insyn i styrelsens arbete, så att vi ser att vi får in rätt folk på rätt plats, men det har aldrig funnits något intresse av att samarbeta med oss, säger hon.
Kurt Lygård, styrelsen, tycker inte att styrelsen gjort fel och förstår inte varför två utesluts.
–I så fall skulle vi väl ha blivit det allihop i styrelsen.
Eva Dahl och Stina Johansson är kritiska till att de fick beskedet från regionordförande Björn Johansson. De tycker att Barbro Engman kunde hört av sig.
– Det var bara av omsorg som jag tänkte att det mest praktiska är att Björn Johansson direkt får ringa och berätta att vi fattat det här beslutet så de inte skulle få veta det genom media, säger Barbro Engman.
Förbundsstyrelsen ska följa upp och se om ytterligare åtgärder behövs för att konflikterna i Växjöföreningen inte fortsätter.

Annons
Fakta: Växjöföreningen


Fyra personer återstår i styrelsen efter ett avhopp och suspendering av ordförande och sekreterare. Styrelsen är Kurt Lygård, Peter Arneke, Anita-Louise Svensson och Susanne Filipsson Olawoye. De jobbar fram till årsmötet den 28 mars. En ledamot hoppade också av från valberedningen i höstas. Föreningen hade i slutet av förra året 5 565 medlemmar.

Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Bildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene åren Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.