HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hndren tror på att lyssna mer än att tala

Örebro Vill du höja din röst för rättvisan, måste du börja med att lyssna. Det tror Hndren Ghasabi Ghaderi, som är ny ordförande för Hyresgästföreningen i Örebro.
Foto: Anna Rytterbrant
På lördag är Hyresgästföreningen med i Pridetåget.

Vem är du?
– Ja, vem är jag? Jag vill prata om mig själv som en person som brinner för människan och som vill höja min röst för rättvisan i stort och i smått.

Varifrån kommer det?
– Det kommer främst från min mor, hon har alltid varit en person som uppmärksammat orättvisor. Och min far var kurdisk frihetskämpe. Som kurd har man formats av kampen för rättvisa i flera hundra år.

Men borde man inte lika gärna kunna sluta bry sig när man ser att det inte fungerar ens på flera hundra år?
– Jo, men gör man det tycker jag att de andra vinner. De vill ju att man ska tröttna och ge upp hoppet. Oavsett vad som händer, finns det alltid hopp. Man kommer möta svåra hinder men då gäller det att se alternativen. Att mina föräldrar flydde var inte ett misslyckande utan ett alternativ. I slutet av dagen måste man se att de gjorde det för att vi ska få fortsätta vara kurder och finnas till. Hade de stannat – hade jag inte levt.

Hur har du nytta av den här synen?
– Jag brukar beskriva mig som att jag kommer från ”mellanförskapet”. Jag är uppvuxen med en kultur i samhället och en annan hemma. För vissa blir det svårt att förhålla sig till det och det leder till problem men jag ser mig som en människa som fått möjligheten att ta del av olika kulturer. Står man mitt emellan kan man använda sig av det.

På vilket sätt?
– Man kan utveckla det till ett brobyggande. Mellanförskapet blir ett verktyg i att inte komma med förutfattade meningar utan att istället försöka få balans genom att lyssna.

Berätta mer …
– Jag har bott i Kina under ett år och österländskt tänkande har alltid inspirerat mig. Jag tänker att det finns en balans. I det ljusa finns alltid lite mörker och i det mörka lite ljus. Den synen gör det svårare att döma andra och gör det viktigare att lyssna än att tala. I dag har vi ett samhälle där många bara talar och berättar vad andra gör för fel. Men jag tror, både för egen del och för Hyresgästföreningens, att det viktiga är att lyssna och vara självreflekterande. Att inte vara så snabb att döma andra bidrar till en positiv samhällsutveckling.

Vad fick dig att engagera dig i Hyresgästföreningen?
– Det är en förening som förenar människor oavsett religion, etnicitet, kön eller parti. Den gemensamma nämnaren är att vi är hyresgäster. Och som sådana kan vi påverka våra hem. Och hem – det kan vara mycket. Det kan vara min egen bostad, mitt kvarter, min trappuppgång, staden eller Sverige. Och här är Hyresgästföreningen en bra grund att påverka både nära och långt ifrån.

Kan man påverka?
– Jag skulle vilja säga att det är enklare än man kan tro att påverka. Man kan börja med sig själv och det som är nära, annars kan det vara svårt att nå vidare och förändra på ett större plan. För människor har många tankar om lösningar på problem i sina egna områden och det finns ett hopp i att vara med och påverka sitt bostadsområde.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.