Annons

Hög hyreshöjning föreslås i Lycksele

Lycksele Lycksele Bostäder AB vill höja hyran 2009 med 5,3 procent. Anledningen är höjda kostnader.
Allmännyttan Lycksele Bostäder AB räknar med ökade kostnader för underhåll, uppvärmning, skötsel och administration. Därför föreslår bolaget en hyreshöjning på 5,3 procent 2009.
 
– Vi har en kalkyl där det främst är fjärrvärmen som ökar kostnaderna. Vi har ju fjärrvärme via Skelleftekraft i så gott som alla våra fastigheter, säger Nils-Erik Wallin, vd på Lycksele Bostäder.
 
Kravet innebär att en lägenhet som i dag har en hyra på 2000 kronor per månad kommer att få en höjning på 112 kronor, en hyra på 4000 får en höjning på 224 kronor per månad.
 
Parterna, Lycksele Bostäder och Hyresgästföreningen, har nu kört igång förhandlingarna om hyran. De har träffats en första gång och ska återuppta förhandlingarna i början av februari.
Ett medlemsmöte ska hållas med Hyresgästföreningens medlemmar i Lycksele.
 
– Då kommer medlemmarna att få en mer detaljerad redovisning av Lyckelse Bostäders krav, säger Hans-Urban Strand, förhandlare på Hyresgästföreningen.
 
2008 höjdes hyrorna i Lycksele Bostäder med två procent från första april och ytterligare 2 procent från första oktober.
Under fjolåret startade en diskussion mellan Lycksele Bostäder och Hyresgästföreningen om att se över den nuvarande hyressättningen. Syftet med diskussionen är att se till att hyrorna så bra som möjligt återspeglar skillnader i standarden i husen och lägenheterna samt det geografiska läget i Lycksele.
 
– Vi är överens med Hyresgästföreningen om att vi vill ha en rättvis hyressättning. Hyran ska anpassas till om du har nära till centrum och vilken standard du har på lägenheten. Vi har ett bra underlag redan nu och skulle egentligen kunna köra igång det här direkt, säger Nils-Erik Wallin, Lycksele Bostäder.
 
En inventering av hur det ser ut i fastighetsbeståndet görs och under det första kvartalet i år ska Hyresgästföreningen även träffa de privata hyresvärdarna i Lycksele kommun för att diskutera det nya hyressättningssystemet.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.