Annons

Högre hyror väntar hos Bostadsbolaget i Mjölby

Mjölby Bostadsbolaget i Mjölby höjer hyrorna med 1,3 procent 1 januari. Även under nästa år öronmärks pengar till förbättring av utemiljön i bostadsområdena.

Bolaget, som med sina cirka 2 500 lägenheter är Mjölbys största hyresvärd, hade begärt en höjning på 2,2 procent. Men efter förhandling med Hyresgästföreningen står det klart att den blir lägre. Överenskommelsen om 1,3 procent betyder att en genomsnittslägenhet på 70 kvadratmeter blir 70 kronor dyrare vid nyår. Hyra för garage och parkeringsplatser höjs lika mycket.

Hyresgästföreningens förhandlare Ylva Bohlin Lövgren är nöjd med resultatet.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Många verkar göra uppgörelser på 0,9 procent och det här är lite högre. Men samtidigt måste man se till hur det ser ut i just det här bolaget och de har ett stort underhållsbehov. Det är inte heller så att de tar ut några jättevinster, utan allt som blir över går till underhåll, säger hon.

Bostadsbolagets marknadschef Charlotta Elliot bekräftar att det framför allt är underhållsbehovet som ligger bakom höjningen.

– Det är fönster, stambyten, dräneringar, hissdörrar och vanligt underhåll som ytskikt och sådant.

Läs ocksåRadhusens dåliga brandskydd fixas inte - Hyresgästen Ida: "Det är katastrof"

Däremot väntas inte de taxebundna kostnaderna, för el, vatten och sådant, öka särskilt mycket under nästa år.

Annons

Det faktum att höjningen blir lägre än Bostadsbolaget begärt drabbar i första hand just underhållet.

– Vi har hittills aldrig varit med om att vi fått precis vad vi har begärt. Det är ju en förhandlingsfråga. Och det är underhållet som är vår gumminsnodd, vi får göra lite omprioriteringar nu, säger Charlotta Elliot.

Läs ocksåIngelas jobb: se till att färre förlorar sina hemEn kvinna med ljust hår står utomhus. I bakgrunden syns hyreshus.

I hyresöverenskommelsen för 2014 öronmärktes 150 kronor per lägenhet till åtgärder i utemiljön. Hyresgästerna skulle få vara med och bestämma hur pengarna skulle användas. 2015 fortsätter satsningen och ungefär en femtedel av pengarna som höjningen ger ska gå till detta.

– Vi är inte helt nöjda med hur det har fungerat. Men vi är helt överens om att fortsätta jobba för att det ska bli bättre, säger Ylva Bohlin Lövgren.

Framför allt tycker hon att man måste anstränga sig mer för att ta reda på vad hyresgästerna verkligen vill, så att pengarna används som det är tänkt.

Annons

Tankar och idéer kommer i huvudsak att samlas in vid de bostadsmöten som regelbundet hålls i områdena.

– Så det är viktigt att man går på dem om man vill vara med och påverka, säger Ylva Bohlin Lövgren.

Charlotta Elliot instämmer.

– Vi hoppas att det här kan få fler att komma på mötena, säger hon.

Läs också Gratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringen Batteridrivet luciatåg fixade julstämning i Mjölbys bostadsområden Corona skapar dålig stämning - då säger värden till på skarpen
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.