HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Högst hyreshöjning hos Öbo

Örebro Örebrobostäder höjer hyran med drygt en procent, det den hittills högsta höjningen i länet.

Hyresgästerna i Örebrobostäders 23 000 lägenheter har fått nya hyror för 2017. Höjningen blir per årsbasis blir 1,01 procent, men eftersom januarihyran redan betalats in blir höjningen för hyresgästerna 1,11 procent från och med första februari.

Det är den högsta höjningen hittills i Örebro län och både Hyresgästföreningen och Örebrobostäder medger att de stått långt ifrån varandra och att de träffats fyra gånger för att enas.

– Vi hade en preliminär budget som innebar en höjning på 2,8 procent. Men förutsättningarna som Hyresgästföreningen förde fram gjorde att vi är relativt nöjda med uppgörelsen, även om vis ser att vårt behov är större, säger Carl-Johan Baatz som är förhandlings och uthyrningschef.

För att klara resultatkraven kommer räntekostnader skjutas på framtiden.

– Vi är överens med Öbo om att eventuellt budgetöverskott, som till exempel kan uppstå om vintern blir mild eller om räntorna blir lägre än beräknat, ska styras mot ett utökat underhåll och inte en utökad vinst. Även om Öbo:s behov av renoveringar och underhåll är stort, måste hyresutvecklingen vara rimlig för hyresgästerna också. Den slutliga uppgörelsen känns trots allt som en rimlig kompromiss. Vi är dock väldigt kritiska till att kommunen plockar ut pengar från Öbo när behoven av underhåll och renoveringar ser ut som de gör, säger Gunnar Bladh som är ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation i ett pressmeddelande.

 Hyresöverenskommelser bland privata och kommunala bostadsolag i Örebro län ligger hittills på mellan noll och 1,1 procent.

Höjningar hos kommunala hyresvärdar i Örebro län:

Bolag

Yrkande

Höjning

Laxåhem 0,65
Askersundsbostäder 0,65
Degerforsbyggen 0,90 0,70
Hallsbergs Bostadsstiftelse, Hallbo 0,50 0,50
Hällefors Bostads
Karlskogahem 0,95
Kumla Bostäder 0,70
LekebergsBostäder
Lindesbergsbostäder 1,50 0,80
Ljusnarsbergs Kommun
Norabostäder  0,70
ÖrebroBostäder 1,01

Källa: Sabo och Hyresgästföreningen


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.