Annons

Högt hyreskrav från Ystadbostäder

Ystad Ystadbostäder vill höja hyrorna för sina hyresgäster med 2,86 procent från årsskiftet. Hyresgästföreningen är kritisk till kravet.

− Kravet är ett av de högsta i vår region och vi kommer inte att acceptera så höga höjningar för hyresgästerna i Ystad, säger Dan Knutsson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Han har svårt att förstå det höga yrkandet från det kommunala bolaget. Några stora taxehöjningar är inte på gång och Ystadbostäder har ett gynnsamt ekonomiskt läge eftersom de under innevarande och nästa år kommer att förhandla om flera av sina lån.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

− Ränteläget är extremt gynnsamt just nu och det bör rimligtvis också tala för återhållsamma höjningskrav från Ystadbostäder, säger Dan Knutsson.

Annons

Han tycker samtidigt att det är olyckligt att ägaren, Ystad kommun, fortsätter att ställa höga vinstkrav på Ystadbostäder och via koncernbidrag föra över pengar till kommunkassan.

−Det här är pengar som bolaget skulle kunna ha kvar i sin verksamhet och lägga på reparationer och underhåll utan att kräva extra hyresintäkter från hyresgästerna, säger Dan Knutsson.

Läs ocksåEfter årets rekordhöjning - "rättvis modell" kan ge ännu högre hyraChristian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen, och en skylt på Ystadbostäder

Hyran för 2014 höjdes med 1,8 procent efter ett ursprungligt krav från bostadsbolaget på 2,65 procent. 

Annons
Hyreshöjningar  Ystadbostäder
Hyreshöjning Yrkande
2014 1,80% 2,65%
2013 2,00% 3,50%
2012 2,80% 3,90%
2011 2,25% 2,70%
2010 1,20% 2,60%

Läs också Vaktmästare räddarna i nöden i korsvirkesstaden Ystadbostäder säljer - men inga lägenheter Hyresgäst sägs upp efter hyresskuld på 44000 kronor Ystadbostäder får ny vd när gamla direktören går till LKF

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.