Annons

Ystadbostäder säljer – men inga lägenheter

Ystad Ystadbostäder fick grönt ljust till en försäljning värd 50 miljoner kronor. Men inga hyresgäster ska drabbas. I stället säljer bolaget byggplanerade tomter.
Skylt på Ystadbostäder
Foto: Kristina Wahlgren
Kommunala Ystadbostäder med 1 300 lägenheter är en av hyresvärdarna som tagit initiativ till det nya sättet att bestämma hyrorna i Ystad.

– Om vi lyckas sälja några tomter blir det inga andra försäljningar, säger Pehr Carlberg, vd för Ystadbostäder.

Ystadbostäder behöver sälja fastigheter för motsvarande 50 miljoner kronor för att kunna färdigställa två påbörjade bostadsbyggen i Ystad: ombyggnaden av vindar på Fridhem och åttavåningshuset på Syrénvägen. Kommunfullmäktige gav i december bostadsbolaget grönt ljus att sälja. Några andra alternativ ansåg man då inte att det fanns. Det finns helt enkelt inget ekonomiskt utrymme för bolaget att låna mer.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är Ystadbostäder själv som har begärt att få sälja fastigheter. Men Pehr Carlberg, vd för bolaget, hoppas nu alltså på att sälja fastigheter som fortfarande inte är bebyggda. Lyckas försäljningarna behöver inga hyresgäster byta hyresvärd.

Annons

LÄS OCKSÅ: TREND – FLER ALLMÄNNYTTOR SÄLJER FÖR ATT BYGGA NYTT

Två tomter ska säljas men vilka det blir vill Pehr Carlberg inte avslöja. Men det är tomter där det redan finns bygglov och där även projekteringen kan vara klar. I så fall är fritt fram att börja bygga för den som köper.

Annons
Läs ocksåTrend: Fler allmännyttor säljer för att bygga nytt

Några ytterligare försäljningar är inte aktuella eftersom kommunen inte kommer att kräva att Ystadbostäder ska bygga mer de kommande åren. Ägarnas tidigare krav på 50 nybyggda lägenheter per år kommer, enligt Pehr Carlberg, att tas bort.
– Det är våra ägare som bestämmer hur mycket vi ska bygga men just nu är det så många andra som bygger. Och vi kan inte bygga mer just nu ändå eftersom vi inte kan låna mer pengar, säger Pehr Carlberg.

Läs också Carstens hem sålt när allmänyttan säljer 400 lägenheter Trollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå" Boende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror" Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.