Annons

Högt hyreskrav i Tidaholm

Tidaholm ​Kommunala Tidaholms Bostads AB (TBAB) med närmare 300 lägenheter begär 6 procent högre hyra nästa år. Enligt bolaget beror det kraftiga yrkandet på ett högt underhållsbehov.

​Underhållsbudgeten har legat på 70 kronor per kvadratmeter, men de allmännyttiga bolagens organisation SABO rekommenderar närmare 40 kronor mer för ett bolag av TBAB:s storlek.
– I år hade vi förbrukat budgeten redan i september, säger bostadsbolagets vd Göran Liljegren.

Även förra året var kravet från bolagets sida en höjning på 6 procent, vilket motsvarar ungefär 260 kronor mer för en lägenhet på 75 kvadratmeter. Resultatet blev dock en snitthöjning på 2,5 procent efter förhandlingar med Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vad händer om ni inte får igenom ert krav i år?
– Då måste vi strypa underhållet så att vi kommer ner på den förhandlade nivån. Finns det inga pengar så blir det en naturlig konsekvens, säger Göran Liljegren.

Annons

TBAB är tionde billigast i landet av de kommunala bolagen enligt Hem & Hyras undersökning i våras.
Är era höga krav ett sätt att försöka jämna ut skillnaderna?
– Nej. Vi ligger gärna lågt, men vi måste kunna sköta vårt underhåll. 

Hyresgästföreningens förhandlare Per Johansson håller inte med om att underhållet riskerar att bli lidande.
– På sikt håller jag med om att budgeten kan behöva höjas. Men bolaget har byggt om mycket i sitt bestånd och därför är underhållsbehovet lågt under de närmsta åren, säger han.
Per Johansson anser att både Hyresgästföreningen och bostadsbolagen har ett gemensamt ansvar för att inte spä på inflationen och i förlängningen fördjupa den rådande lågkonjunkturen. Ur ett samhällsperspektiv är TBAB:s krav alldeles för högt anser han.
– Studenter, pensionärer och andra grupper har inte fått inkomstökningar som motsvarar hyreshöjningen. Även om bolaget får igenom sitt krav är det inte säkert att man får in pengarna.

Annons
Läs ocksåRäddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör

I år är TBAB först ut av bolagen i Skaraborg med krav om hyreshöjning. Förhandlingarna startar nästa vecka.

Läs också Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Demonstration mot rekordhöga hyreskrav i Biskopsgården Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.