Annons

Höjda hyror hos Arjeploghus

Arjeplog Hyresgästerna hos den kommunala stiftelsen Arjeploghus får höjda hyror från och med första januari. Hyreshöjningen ligger på 2,47 procent, men vissa lägenheter får en höjning på 5 procent.

​Inför förhandlingarna hade Arjeploghus lagt ett krav om att få höja hyrorna med 2,94 procent, men vid sittande förhandling ändrades det till 5 procent.

Arjeploghus vill kunna satsa mer på renovering och underhåll, något som Hyresgästföreningen var villiga att gå med på till en viss del.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi får en hel del klagomål från våra medlemmar i Arjeplog om att det brister i underhållet. Vi gick med på att öka det med 300 000 kronor 2011. Pengarna är öronmärkta för det skrevs in i protokollet, säger Roger Enbom, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Parterna kom till slut överens om en hyreshöjning på 2,47 procent.

Annons

– Nöjd och nöjd… Riktigt nöjd kan man väl aldrig vara, säger Rolf Laestander, ordförande i stiftelsen Arjeploghus. För vår del är behovet större än vad resultatet blev. Men jag tror nog att vi kanske kan göra ett nollresultat nästa år.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Rolf Laestander berättar att Arjeplog befinner sig i en svårlöst situation på grund av bostadsbristen i kommunen.

– Det är ett moment 22. Vi har allt uthyrt och inget hyresbortfall, men samtidigt vill vi ju att det ska flytta in fler människor till kommunen och då måste de ju kunna bo någonstans. Men det där är en diskussion som kommer att komma upp nästa år, säger Rolf Laestander.

Annons

Inte alla hyresgäster får dock nöja sig med en hyreshöjning på 2,47 procent nästa år. De boende på Storgatan 2 får det dubbla, nämligen 5 procent. Orsaken till det är att hyran i dag ligger under vad en hyra ska vara enligt det bruksvärde som lägenheterna har.

Läs ocksåStiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt”

2010 höjde Arjeploghus hyrorna med 1,78 procent.

Läs också Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.