HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Höjda hyror hos Partillebo

Partille 3 800 hyresgäster hos kommunala Partillebo får höjd hyra i april. Den som har en månadshyra på 6 000 kronor får i genomsnitt betala 120 kronor mer.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
3 800 hushåll är hyresgäster hos kommunala Partillebo.

HELA LISTAN: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2019

Senast Partillebo höjde hyran var förra våren, då med i genomsnitt 1,2 procent. Höjningen var en del i en tvåårig uppgörelse med Hyresgästföreningen, som nu alltså har löpt ut.

Läs ocksåSå mycket höjer västsvenska värdar hyran 2019 – hela listan

Nu har parterna enats om en hyreshöjning på i genomsnitt 2 procent. Höjningen gäller från och med 1 april, och omfattar ett spann på 0­–3,4 procent.

Ekonomiskt stabila Partillebo ville från början höja hyrorna med 3,4 procent överlag. Men det kravet har Hyresgästföreningen prutat ner.

– Vi är nöjda med hur förhandlingarna har gått till och att vi har kunnat träffa en uppgörelse på en acceptabel nivå. Vi har diskuterat förvaltningskvalitet, men också tagit hänsyn till deras ekonomi, säger Hyresgästföreningens förhandlingsledare Johanna Silebäck.

Läs ocksåHär är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland 2019

Även Partillebos vd Katarina Elfverson välkomnar uppgörelsen.

– Det är den höjning som kostnadsutvecklingen kräver. Vi har hela tiden haft en dialog med Hyresgästföreningen om att skötsamma hyresvärdar inte ska straffas för att man är skötsam. Vi kan inte stå tillbaka för att vi inte har de stora underhållsbehov som andra kolleger i branschen behöver äska för.

Partillebo har precis påbörjat en större renovering i 60-talsområdet Anneberg som väntas pågå i flera år. Men enligt Katarina Elfverson påverkas inte bolagets planer för planerat underhåll och nyproduktion av årets förhandlingsresultat. Planen om ungefär 100 nya lägenheter per år ligger fast.

Läs ocksåHyresgästerna på trygghetsboendet i Uddevalla får inte tillbaks överhyran"Jag borde få arvode från Hyresgästföreningen, för jag har gjort deras jobb, säger Karl Olsson Tiljander i Uddevalla, efter att han fått rätt i hyresnämnden. Nu ska Hyresgästföreningen förhandla för Karls 69 grannlägenheter.

– Vi har en god ekonomi som försvarar den expansionstakten. Vi står inte och faller med hyresförhandlingarna om vi kan expandera eller ej.

Läs också Östersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning Pitebo får chockhöja hyran efter segdragen tvist - men hyresgästerna ger inte upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.