HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Höjda hyror hos Vadstenas största värd

Vadstena Vadstenas största hyresvärd, Vadstena fastighets AB, höjer hyrorna med 2,16 procent. Kostnadsökningar och ett fortsatt underhållsbehov ligger bakom, enligt bolagets vd Lars Larenius.

VFAB begärde från början att få höja kallhyrorna med 2,5 procent och bränsletillägget med tre procent, vilket i genomsnitt skulle innebära en hyreshöjning på 2,66 procent.

— Jag sa direkt att det finns inte på kartan, säger Hyresgästföreningens förhandlare Carina Johansson, som menar att budet var för högt även om hon säger sig ha förståelse för bolagets situation.

Läs ocksåSå blir din hyra 2019 i Östergötland

— De har krav på sig från ägaren kommunen att bygga nytt. Samtidigt har bolaget låg soliditet och för att få låna måste man vara kreditvärdig så jag förstår att de behöver stärka sin ekonomi. Men man måste tänka på hyresgästernas ekonomi också, säger hon.

Carina Johansson tycker att 2,16 procent är ett rimligt förhandlingsresultat. I kronor innebär uppgörelsen att kallhyran höjs med 16,50 kronor per kvadratmeter och år och bränsletillägget för lägenheter där värme ingår med 3,80 kronor per kvadratmeter och år. VFAB har en relativt stor andel lägenheter med kallhyra.

Enligt bolagets vd Lars Larenius är det framför allt den allmänna kostnadsutvecklingen som ligger bakom höjningen. Bland annat väntas elnätsavgiften gå upp 15-20 procent.

Läs ocksåVd:n tror inte på lågprisrust

— Och så har vi ett underhållsbehov att lägga till det, säger han.

— Kortsiktigt gör vi besparingar genom effektiviseringar men på något års sikt ser vi att räntorna troligen kommer att gå upp.

De effektiviseringar som Lars Larenius nämner handlar framför allt om att den fasta personalstyrkan minskas.

Läs ocksåHöjda hyror hos privatvärdar i Kungsbacka och Mölndal

— Vi ersätter inte alltid tjänster vid pensionsavgångar utan jobbar mer med säsongsanställd personal.

Är du nöjd med uppgörelsen?

— Det är aldrig kul att behöva höja priset, men utifrån de förutsättningar som vi jobbar med så är jag nöjd, säger Lars Larenius.

Kommunägda VFAB har 730 lägenheter i Vadstena och Borghamn. Hyreshöjningen gäller från 1 januari.

Läs också De vill stoppa massflykt från Åkra Värmdö Bostäder höjer hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.