HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Höjda hyror i Göteborg, Mölndal och Kungsbacka

Göteborg ​Allt fler hyresuppgörelser för 2009 är klara i Västra Sverige. Senast i raden är kommunala Bostadsbolaget i Göteborg där hyran höjs med 2,75 procent. Även hos Mölndalsbostäder och Eksta-Kungsbackabostäder blir det hyreshöjningar.

​Hos Bostadsbolaget, med omkring 22 500 lägenheter runt om i Göteborg, innebär uppgörelsen en hyreshöjning med 2,75 procent. Höjningen är, med några undantag, lika stor i bolagets alla lägenheter.

Eftersom uppgörelsen gäller från årsskiftet får hyresgästerna betala höjningen för januari månad retroaktivt, alltså i efterskott.
Den retroaktiva höjningen fördelas jämnt över årets resterande elva månader och innebär att i realiteten betalar Bostadsbolagets hyresgäster 3 procent mer i hyra från och med februari än vad de gjort hittills.
I ett av Bostadsbolagets kvarter i Haga stannar höjningen på 0,5 procent eftersom uppvärmningen av lägenheterna inte ingår i hyran och i några fastigheter på Lindholmen blir hyreshöjningen 4,5 procent.
Orsaken till den högre höjningen på Lindholmen uppges vara att hyran där varit oförändrad under en lång rad av år samtidigt som kostnaderna för drift och underhåll ökat.
Bostadsbolagets krav var höjningar med 4,8 procent.
Också hos Mölndalsbostäder med drygt 3 700 lägenheter höjs hyran från årsskiftet. Höjningen blir 2,65 procent, vilket kan jämföras med bolagets krav på 4,75 procent. Här slipper dock hyresgästerna betala någon retroaktiv hyra för januari.
I ett av bolagets områden, Rävekärr, blir höjningen 2,35 procent. Skälet till det är att området är i behov av underhåll som ännu inte utförts.
Även i det sedan årsskiftet sammanslagna Eksta-Kungsbackabostäder blir det hyreshöjningar från den 1 februari. För hyresgäster som bor i lägenheter med kallhyra, där uppvärmningen alltså inte ingår i hyran, är höjningen 1,9 procent och för lägenheter med varmhyra blir den 2,9 procent.
Eksta-Kungsbackabostäder hade när förhandlingarna inleddes inte specificerat sina krav i kronor och ören. Men under förhandlingarnas gång begärde bolaget 5,24 procent från den 1 januari.
Enligt Hyresgästföreningen är orsaken till höjningarna hos alla tre bolagen bland annat ökade kostnader för drift och underhåll samt högre räntor.

Läs också Hyrorna klara för 6 000 studenter: "Bra uppgörelse ett år som detta" Småbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter" Nya ägaren höjde hyran felaktigt – hyresgästen Ann-Sofie: "De nonchalerar oss" Satirikern Olof Buckard om höga hyror: "Vissa kan sko sig brutalt" Oskar och grannarna får höjning på 8 procent – för sex år gammal renovering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.