Annons

Hon avslöjade skum ombildning

Malmö ​​Att köpa hyresfastigheter och ombilda dem har länge varit en lönsam affärsidé. Hyresgästen Anna Grevlind i Malmö anade oråd när hennes hus plötsligt skulle ombildas.
− Jag blev misstänksam redan när jag såg att ombildningen gällde åtta hus på olika adresser och att det råkade vara alla de hus fastighetsägaren har i Malmö. Sedan tittade jag på köpesumman, den var väldigt hög, säger hon.
 
Sommaren 2008 köptes hennes dåvarande fastighetsägare Jenso fastigheter upp av Imperia Invest för 130 miljoner kronor. I november röstade en majoritet av de boende på en köpstämma ja till att köpa de 200 lägenheterna för 187 miljoner kronor.
 
Dessutom skulle fastighetsägaren enligt den ekonomiska planen få köpa 51 lägenheter för en krona styck. När Anna begärde att få se stämmoprotokollen vägrar bostadsrättsföreningens styrelse att lämna ut dem. Till slut lyckas hon få ut materialet från kommunen i stället. Det visar sig att bland de röstande inte bara fanns personer som bytt adress tillfälligt, tio röster för ombildning hade lämnats av olika Stockholmsföretag som påstås hyra de oinredda råvindarna i husen.
Utredaren Björn Johansson på Hyresgästföreningen har länge granskat fastighetsaffärerna i Malmö. Väggarna på hans rum är täckta med namn på personer som figurerat i de senaste årens fastighetsaffärer. Ofta är det samma personer som återkommer i fastighetsköp efter fastighetsköp, ombildning efter ombildning, berättar han.
 
− Det är rena detektivarbetet. Vi ser att det är fastighetsägarna som är pådrivande vid ombildningar. Och att de säljer till ett för högt pris, säger han.
 
Hyresgästföreningen kan varna kommunen för oseriösa fastighetsägare. Men någon instans som granskar själva ombildningarna finns inte. Det är upp till hyresgästerna själva att reagera.
Reagerade var precis vad Anna gjorde. För en månad sedan lämnade hon in en stämningsansökan till tingsrätten där hon anmäler hur röstningen gått till.
 
– Jag har känt en enorm maktlöshet. Men nu är jag lättad. Att jag faktiskt lyckades hitta så pass mycket, mina misstankar var inte tagna ur luften, säger Anna.

Annons
Fakta: Bostadsrättslagen ska skydda mot bulvaner


Enligt bostadsrättslagen ska beslut om ombildning från hyresrätt till bostadsrätt fattas på en föreningsstämma.
Beslutet är giltigt om hyresgästerna i minst två tredjedelar av de uthyrda lägenheterna röstar ja.
För rösträtt krävs att hyresgästerna är folkbokförda på adressen och medlemmar i bostadsrättsföreningen.
I dagsläget finns ingen myndighet som kontrollerar att lagen verkligen efterföljs.

Läs också Guide till hemförsäkringar Efter Hem & Hyras granskning: Så kan lagen skärpas mot ombildningsfusk Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.