Annons

Hon bor i norra Skånes högsta hyreshus

Skåne Vill du hyra högt? I norra Skåne kan du bo upp mot 50 meter. Kolla i Hem&Hyras lista hur många våningar det högsta hyreshuset har där du bor.
Ann-Christin Landelius har en milslång utsikt från 14:e våningen. Foto: Petra Martinsson

Ann-Christin Landelius har en vidunderlig utsikt över Öresund. Orsak? Hon hyr en lägenhet i norra Skånes högsta hyreshus.
– Man blir aldrig trött på utsikten. Den är aldrig likadan, naturen skiftar i färg, molnen på himlen, havet som aldrig gungar lika.

Hit till Jefasthuset i Höganäs flyttade hon med sin man från ett hus i Jonstorp. Nu är huset med sina 44 meter och 15 våningar det högsta hyreshuset i norra Skåne. Här är så högt att lamporna svajar när det blåser på.
Närmaste konkurrent i dagsläget är ett hyreshus på Elinebergsplatsen i Helsingborg. Det har lika många våningar men når 42 meter. I Hässleholm finns också nybyggda trygghetsboendet Hässleholmsporten på 50 meter men det är ägarlägenheter högst upp. Kommuner som Bjuv och Åstorp kommer inte upp i mer än 3-4 våningar. Förklaringen till det är oftast att det helt enkelt inte har behövts byggas på höjden.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Snart kommer en gigant på höghusmarknaden. Helsingborgshems ”Höjdpunkten” ska bli ett landmärke i regionen med 22 våningar och 66 meter.
Varför byggs det då inte fler höghus, i alla fall där det råder bostadsbrist? Att bygga höghus är inte gjort i en handvändning även om det tekniskt sett i dag är möjligt att bygga skyhögt (bostadshuset The Marina Torch i Dubai är 336 meter). När Höjdpunkten skulle byggas krävdes många och ingående diskussioner med kommunen. Nya byggnader ska passa in i miljön. De väcker ofta känslor och långa processer med överklaganden är mer regel än undantag. Byggchef Klas Karlsson på Helsingborgshem ser dock nästan bara positivt på höghus i stan.

Annons

Det blir attraktiva lägenheter med utsikt, det är ofta ekonomiskt och man tar vara på infrastruktur som redan finns. Han tror på fler höghus i framtiden, men påpekar också att det är viktigt att höghusen passar in även på lite avstånd.
– Vi vill ju ha en vacker skyline i Helsingborg även i framtiden, säger Klas Karlsson.

SÅ MÅNGA VÅNINGAR HAR HÖGSTA HYRESHUSET DÄR DU BOR

Annons
Läs ocksåSom en av de första i landet – hyresgästen Jan felanmäler via videosamtal
ORT VÅNINGAR
Bjuv 4
Bromölla 5
Båstad 3
Eslöv 4
Helsingborg 15
Hässleholm 15
Höganäs 15
Hörby 8
Höör 8
Klippan 7
Kristianstad 10
Kävlinge 5
Landskrona 14
Osby 4
Perstorps 7
Svalöv 3
Åstorp 3
Ängelholm 9
Örkelljunga 6
Östra Göinge 4

Fakta: Vad är ett höghus?

Det finns ingen definition av begreppet höghus, och det borde variera beroende på var man befinner sig. I Sverige används ibland fem våningar.

Läs också Nya hyror för Helsingborgshems hyresgäster: "Det kommer att bli jättetufft" Parterna i Helsingborg hoppas på nya hyror innan jul – trots tidigare strandningar Utslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böter Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.