Annons

Hon bor i norra Skånes högsta hyreshus

Skåne Vill du hyra högt? I norra Skåne kan du bo upp mot 50 meter. Kolla i Hem&Hyras lista hur många våningar det högsta hyreshuset har där du bor.
Ann-Christin Landelius har en milslång utsikt från 14:e våningen. Foto: Petra Martinsson

Ann-Christin Landelius har en vidunderlig utsikt över Öresund. Orsak? Hon hyr en lägenhet i norra Skånes högsta hyreshus.
– Man blir aldrig trött på utsikten. Den är aldrig likadan, naturen skiftar i färg, molnen på himlen, havet som aldrig gungar lika.

Hit till Jefasthuset i Höganäs flyttade hon med sin man från ett hus i Jonstorp. Nu är huset med sina 44 meter och 15 våningar det högsta hyreshuset i norra Skåne. Här är så högt att lamporna svajar när det blåser på.
Närmaste konkurrent i dagsläget är ett hyreshus på Elinebergsplatsen i Helsingborg. Det har lika många våningar men når 42 meter. I Hässleholm finns också nybyggda trygghetsboendet Hässleholmsporten på 50 meter men det är ägarlägenheter högst upp. Kommuner som Bjuv och Åstorp kommer inte upp i mer än 3-4 våningar. Förklaringen till det är oftast att det helt enkelt inte har behövts byggas på höjden.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Snart kommer en gigant på höghusmarknaden. Helsingborgshems ”Höjdpunkten” ska bli ett landmärke i regionen med 22 våningar och 66 meter.
Varför byggs det då inte fler höghus, i alla fall där det råder bostadsbrist? Att bygga höghus är inte gjort i en handvändning även om det tekniskt sett i dag är möjligt att bygga skyhögt (bostadshuset The Marina Torch i Dubai är 336 meter). När Höjdpunkten skulle byggas krävdes många och ingående diskussioner med kommunen. Nya byggnader ska passa in i miljön. De väcker ofta känslor och långa processer med överklaganden är mer regel än undantag. Byggchef Klas Karlsson på Helsingborgshem ser dock nästan bara positivt på höghus i stan.

Annons

Det blir attraktiva lägenheter med utsikt, det är ofta ekonomiskt och man tar vara på infrastruktur som redan finns. Han tror på fler höghus i framtiden, men påpekar också att det är viktigt att höghusen passar in även på lite avstånd.
– Vi vill ju ha en vacker skyline i Helsingborg även i framtiden, säger Klas Karlsson.

SÅ MÅNGA VÅNINGAR HAR HÖGSTA HYRESHUSET DÄR DU BOR

Annons
Läs ocksåHär delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tvekaTvå unga män vid ett bord. Båda ser glada ut.
ORT VÅNINGAR
Bjuv 4
Bromölla 5
Båstad 3
Eslöv 4
Helsingborg 15
Hässleholm 15
Höganäs 15
Hörby 8
Höör 8
Klippan 7
Kristianstad 10
Kävlinge 5
Landskrona 14
Osby 4
Perstorps 7
Svalöv 3
Åstorp 3
Ängelholm 9
Örkelljunga 6
Östra Göinge 4

Fakta: Vad är ett höghus?

Det finns ingen definition av begreppet höghus, och det borde variera beroende på var man befinner sig. I Sverige används ibland fem våningar.

Läs också Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Som en av de första i landet – hyresgästen Jan felanmäler via videosamtal Nya hyror för Helsingborgshems hyresgäster: "Det kommer att bli jättetufft" Parterna i Helsingborg hoppas på nya hyror innan jul – trots tidigare strandningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.