Annons

Hon föreslås som ny förbundsordförande

Västra Götaland Hyresgästföreningens högsta tjänsteman i västra Sverige, Anna Lönn Lundbäck, kan bli den som leder hela förbundet framöver. Själv räds hon inte rampljuset.

I juni väljer Hyresgästföreningen en ny förbundsordförande. Det kan bli en göteborgare. Anna Lönn Lundbäck, 41, har nominerats till organisationens främsta förtroendeuppdrag, efter två och ett halvt år som regionchef i region västra Sverige.

Själv säger hon att hon är ”ödmjuk och glad inför ett sådant förtroende”, när Hem & Hyra ringer upp.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– För egen del är det ganska många saker som skulle behöva falla på plats innan jag kan ta ställning till en fortsatt nominering. För mig handlar det mer om att valberedningen ska ta fram den bäst lämpade kandidaten, och att jag tror att jag har många saker att bidra med.

Det är alltså inget löfte från din sida att du kommer att axla ordförandeposten?

– Nej. Jag har ställt mig positiv till att bli nominerad därför att det är ett stort förtroende och för att jag tycker att det är viktigt att fundera på.

Läs ocksåBildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene årenHyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg

Anna Lönn Lundbäck har varit regionchef på Hyresgästföreningen region västra Sverige i två och ett halvt år. Innan dess jobbade hon som direktor för Göteborgs Räddningsmission.

Annons

Hennes tidigare erfarenhet av bland annat hemlöshetsfrågor är något hon skulle kunna bidra med som förbundsordförande, tror hon.

– När vi jobbar med bostadsfrågan är det mycket fokus på bostadsbristen men det finns ju massor av frågor kvar. Som till exempel vad bostaden har för betydelse för människor. Min bakgrund är att jobba med hemlöshetsfrågor där man ser ganska mycket vad som händer med folk som saknar bostad, och från det perspektivet finns det så mycket kvar som vi kan göra.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

– Det kan handla om segregation, trångboddhet eller trygghetsfrågor – det finns massa frågor kvar som vi bara börjat snudda vid i föreningen. Hyresgästföreningen har en sådan enorm potential.

Vad har du för styrkor?

– Jag är van vid att finnas med i debatter. Att vara ansiktet utåt i regionen är en roll som jag har redan idag. Just ledarskapet är också oerhört viktigt för Hyresgästföreningens framtid. Att det är fler som finns med och bidrar, som får möjlighet att växa och komma fram.

Annons

Är det läskigt att ta över efter Barbro?

– Nej, tror inte att man ska tänka att det är henne man ska ersätta. Man ska hitta något nytt. Varje uppbrott skapar en ny möjlighet – och då är det viktigt att man låter den personen blomstra utifrån vem den är. Det är viktigt att man i förväg har tänkt ut vad det är för förändring man önskar se och väljer person efter det valet. Då blir det inte heller så läskigt att efterträda.

LÄS MER:

Sedan tidigare har det varit känt att ex-politikern Annika Billström (S) och LO:s kommunikationschef Marie Linder föreslagits som efterträdare.

Läs också Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.