Annons

Hon ifrågasätter arkitekternas smak

Skåne ​Varför är arkitekter så rädda för idyllen? Det frågar sig arkitekten Catharina Sternudd i en ny doktorsavhandling från Lunds universitet. I ”Bilder av småstaden. Om estetisk värdering av en stadstyp” undersöker hon avståndet mellan allmänhetens och den egna yrkeskårens värderingar.

​− Flera undersökningar visar att det finns faktorer som lekmannen uppskattar högt men som inte syns särskilt mycket i dagens byggande: som småskalighet, variation och personlig utformning, konstaterar hon. 

Hos arkitekterna dominerar i stället ett stramt funktionalistiskt och modernistiskt stilideal. Någon större mångfald är det inte fråga om, enligt Sternudd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

− Det är en väldig volym av likadana grejor som byggs i dag. Man saknar känsla för att anpassa sig till omgivningen där man bygger. Visst är det fint när dessa byggnader står utmed hamnområdet i Helsingborg. Men när samma typ av kåkar står ute på något gärde vid en parkeringsplats är det inte lika charmigt.

Annons

Att bygga i gammal stil, som i det populära bostadsområdet Jakriborg, medeltidspastischen i Hjärup, är i det närmaste tabu.

− Kritiken mot Jakriborg var mycket nedlåtande. Man viftade bort människors längtan efter att få bo i en trevlig omgivning.

Läs ocksåNya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade

Hon konstaterar att ämnet är känsligt. Mottagandet bland kollegorna har varit försiktigt avvaktande. 

Annons

− Men jag är inte ute efter att såga några arkitekter. Jag vill bara att de ska vara mer personliga. Då får man en större mångfald som kan täcka in fler smaker. Det är viktigt att tänka på att det sker en smakuppfostran inom arkitektutbildningen och att försöka motverka detta. Man måste våga närma sig brukarna

Läs också Husritaren skapar vykort från verkligheten Hyresgästerna i världskända "Sockerbiten" i Björkhagen värnar om sitt hus: "Vi behöver en egen arkitekt" Emma bor i prisat hus: ”Härligt att det kan byggas nåt som sticker ut” Så blev pisstunneln en selfiedröm

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.