Annons

Hos Kjell får hemlösa en bostad

Gotland Kjell Samuelsson byggde om sitt hem för att ge hemlösa en egen bostad. På hans gård i Tofta finns fem lägenheter uthyrda och fler är på gång.
Foto: Jenny Knutsson
, , ,

Två hästar står och betar bland äppelträden när vi svänger in på gårdsplanen. Här i byn Tofta, knappt två mil söder om Visby, driver Kjell Samuelsson ett eget boende för hemlösa sedan åtta år tillbaka. Gårdens bostadshus, ett äldre vitkalkat stenhus, är omgjort till lägenheter. Själv har han flyttat ut i hönshuset.

– Allt började med att det var en kille som frågade om han fick ställa sin husvagn här. När det blev vinter och kallt så fixade jag en stuga han kunde bo i och sedan har det rullat på.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Till vardags arbetar han på Birkagården i Visby, ett natthärbärge som tar mot ett tiotal hemlösa varje natt. Enligt Kjell finns ett akut bostadsbehov för ett 30-tal personer i Visby. En del lyckas sova över hos bekanta, i trapphus eller utomhus. Att få tag i en bostad kan vara särskilt svårt för de som suttit i fängelse eller försöker komma ur ett missbruk, berättar han.

– Jag har ett tiotal som står i kö och vill komma ut hit. Kommunen har boende, men de har så mycket regler. Det är regler här också, men här är det lite mer mänskligt.

Vilka regler gäller här då?

Läs ocksåUtslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böterEn svart siluett av en mansperson framför en trappuppgång.

– De ska egentligen vara drogfria, men det funkar inte. På kommunens boende är det nykterhetskontroll varje kväll och är de onyktra så åker de ut. Jag är inte lika hård, här får de en chans till, men det måste fungera.

Kjell berättar att verksamheten för det mesta fungerar bra, men att han under åren tvingats avhysa omkring tio hyresgäster för att de inte har skött sig. Erfarenheten har lärt honom att inte ta mot narkomaner, som kan vara mer oberäkneliga och aggresiva.

Annons

– Det har varit lite dramatiskt några gånger när de inte lyssnar på mig, när jag säger att de måste flytta. När de klamrar sig fast i dörrposten och polisen får komma och hämta dem.

Läs ocksåDärför ratas succémetoden mot hemlöshet: ”Tror att man väljer missbruk”"Det finns många moraliska aspekter runt att personer med missbruk och psykisk ohälsa ska få tillgång till bostadsmarknaden när den är så svår", säger Cecilia Bergstedt på Göteborgs Stadsmission.

I dag bor fem personer på gård-en, tre i lägenheter och två i stugor och tankar finns att bygga ytterligare en stuga på tomten. Hyran har han satt utifrån vad de boende har i plånboken.

– Socialen betalar inte mer än 4 500 kronor i månaden för en bostad, så det är ingen här som betalar mer än så. Det har inte ändrats sedan 2006 så sedan dess har jag inte heller haft någon hyreshöjning.

I bland får han höra att han bara är ute efter att tjäna pengar på hemlösa, något som gör honom lite irriterad.

– Man måste få ersättning för sina utlägg, men blir man girig så blir det inte roligt. Jag brukar säga att det är fritt för vem som helst att ta hem tunga missbrukare och att fler borde göra det. Jag bor i princip gratis som det är nu och det räcker för mig.

Varför gör du det här?

Annons

– Det är trevliga grabbar, behovet finns och kan man hjälpa någon, så varför inte.

En av hyresgästerna är Niklas, som flyttade in i en stuga hos Kjell för cirka två år sedan. Han hade då bott i en husvagn i ett par månader.

– Det är svårt att få tag i en året runt-bostad här på Gotland, så varje sommar blev jag utsparkad för turisterna tills jag fick tag i en husvagn, säger han.

Niklas berättar att han varit hemlös kortare perioder, men att hans situation numera är betydligt bättre. I dag har han jobb, körkort, bil och hund. Hur länge han tänker stanna hos Kjell vet han inte.

– Jag är väl kvar ett tag till.Jag har tänkt att jag ska bygga en cirkusvagn som jag kan bo i. När den blir färdig vet man aldrig, det är väl ett projekt långt i fjärran.

Läs också Hyresettan blev hemlöse Daniels räddning ur missbruket: ”Jag har verkligen haft tur” Trots regeringens miljonlöfte mot hemlöshet – två av tre kommuner ratar succémetoden Hemlös riskerade fängelse – missade att "adressändra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.