Annons

Hot om böter för buller på Sveavägen

Stockholm Kriget på Sveavägen fortsätter. Kommunen hotar med böter om inte ägaren Richard Ghneim åtgärdar problemen. Men Richard Ghneim har överklagat beslutet och bullret pågår fortfarande enligt hyresgästerna.
Foto: Roger Rosenlund
Grannarnas utsikt mot gården för ett halvår sedan. Det senaste budet är att husstommen ska vara klar vid årsskiftet 2017/2018

Miljöförvaltningens utredning kring hotellbygget på det Sveavägens gamla badhus börjar bli en riktig lunta vid det här laget. I somras beslutades det om en rad krav på åtgärder för att lindra plågorna för hyresgästerna i huset bredvid. Allt som allt åtta hyresgäster klagade på damm och buller från bilning, rivning och andra byggmoment.

Miljöförvaltningen kräver att det ska upprättas ett kontrollprogram och att det ska innehålla information om allt från planerade skyddsåtgärder till kontaktuppgifter och uppgifter om kommande störande arbeten. Dessutom ska hyresgäster som så önskar erbjudas evakueringsboende.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men Richard Ghneim har överklagat ärendet till länsstyrelsen i två av de tre punkterna. Han motsätter sig hur arbeten ska aviseras i förväg. ”Att arbeten som inte är störande skall aviseras är inte motiverat”, skriver ombudet Johan Petri och fortsätter att helt motsätta sig kravet om ersättningslägenheter: ”Störningarna är inte av den omfattningen att det är motiverat…”.

När Hem&Hyra besökte fastigheten i slutet av mars i år var rivningsarbetet i full gång. Ett par i huset var dessutom uppsagda efter att ha kritiserat fastighetsägaren. Det ärendet pågår fortfarande och ska avgöras i hyresnämnden i oktober. Vid det tillfället uppgav Richard Ghneim att hotellet på gården skulle stå klart i augusti-september. Det kommer det inte göra, enligt Jim Jimmerholt på Janrik & Co, företaget som har entreprenaden.

Annons

– Årsskiftet, januari – då är stomkonstruktionen klar. Sedan tillkommer rumsfördelningen, men det ligger inte på min entreprenad, säger han och tillägger att de värsta bullrande åtgärderna nu är över.

Läs ocksåBesöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp”

– Nu kommer vi att pumpa in betong men det bullrar inte på samma sätt.

Det överklagade ärendet har precis börjat att handläggas av Länsstyrelsen men kommer antagligen vara avgjord vid samma tidsperiod som bygget avslutas – kring jul, enligt handläggaren Katarina Svedelius.

Annons

Då avgörs också om det ska utdelas ett vite om 50 000 kronor.

Läs ocksåSexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras"
Läs också Störande fågelljud gick till rätten – nu är de kvitt Träd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många" Svenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertid
Länkar Läs mer här

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.