Annons

Hovrätten gjorde syn på Herrgården

Malmö Är en hyreshöjning på 40 procent rimlig? Det ska hovrätten ta ställning till. Under två dagar var ledamöterna på plats i Malmö för att titta på Contentus lägenheter.
Foto: Andreas Brunner
, , , , ,

Skoskydden åker på och av i snabb takt när ledamöterna från hovrätten går runt från lägenhet till lägenhet för att titta på standarden. Uppdraget: att ta ställning till vad som är en rimlig hyra i Contentus nyrenoverade hus i miljonprogramsområdet Herrgården. 

Det var år 2012 som hyresvärden Contentus genomförde en totalrenovering av de fyra huskropparna. Efteråt ville värden höja hyran med 40 procent. Men Hyresgästföreningen motsatte sig kravet. En prövning i hyresnämnden sommaren 2013 resulterade i en kompromiss. Nämnden godkände en höjning på 20 procent. Contentus överklagade omedelbart beslutet till nästa instans, Svea hovrätt. Först nu, nästan tre år senare, har det blivit dags för hovrätten att titta närmare på bostadsområdet. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Mahmoud Chouman är en av hyresgästerna som visar upp sin lägenhet. Han har bott i fastigheten i 18 år och tycker att Contentus hyreskrav är orimligt. 

– Boendet är inte värt så mycket, detta är bara business för hyresvärden.

Han har noterat att det varit febril aktivitet inför besöket av hovrätten. De senaste dagarna har alla trappuppgångar och offentliga ytor tvättats och målats om. 

Annons
Läs ocksåEva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med denTvådelad bild: Till vänster Caroline Pettersson och Eva Byegård i vinterjackor, till höger Eva Byresgårds uteplats med en blommande rosa dahlia i förgrunden bakom ett trästaket. Rikshem ansökte till hyresnämnden om att få ta bort deras uteplatser.

– Lurigt, det är lite löjligt, säger Mahmoud Chouman och skakar på huvudet.  Det ser fint ut men här är mycket problem, mycket nedsmutsning och skadegörelse.

Han betalar i dag cirka 6 400 kronor för sin trerummare. Det är den gamla hyran från 2012 i väntan på att hyresstriden ska avgöras. Får Contentus igenom den begärda hyreshöjningen på 40 procent går hans hyra upp med över 2 500 kronor i månaden. 

Dan Knutsson, förhandlare på Hyresgästföreningen, hoppas att hovrätten ska fastställa hyresnämndens beslut och inte godkänna någon ytterligare höjning.

Läs ocksåGrannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”Slet slöja av granne - vräks

– Vi anser att Herrgården är ett speciellt område i Malmö, det måste man ta hänsyn till. Och vi anser att Contentus ombyggnad inte berättigar den extremt höga hyresnivå som de vill ha, säger Dan Knutsson, förhandlare på Hyresgästföreningen.  

Annons

En av de stora tvistefrågorna mellan Contentus och Hyresgästföreningen är vilka lägenheter som det är rimligt att jämföra med för att komma fram till en skälig hyra. Ska man jämföra med grannfastigheten på Herrgården som ägs av kommunala MKB? Det menar Hyresgästföreningen. Eller ska man snarare titta på lägenheter i stadsdelen Holma där MKB gjort en liknande genomgripande renovering? Det menar Contentus.

Diana Ercegovic, chefsjurist på Fastighetsägarna Syd, företräder Contentus. Hon beklagar att det dröjt så länge innan hovrätten tagit upp ärendet. I övrigt vill hon inte ge någon kommentar.

– Jag vill inte föregripa hovrättens beslut. Vi har argumenterat för vår sak i hovrätten och nu får processen ha sin gång, säger hon. 

Läs också Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Safija ställer upp för barnen med kramar och djur

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.