Annons

Hultsfreds Bostäder vill höja hyrorna med 3,95 procent

Hultsfred Hultsfreds Bostäder vill höja hyrorna med 3,95 procent vid årsskiftet. Ett stort underhållsbehov anges som en av de främsta orsakerna.

​– Vi har många hus från 50- och 60-talen med mycket eftersatt underhåll. Det går inte att skjuta på problemet hur länge som helst, utan vi gör bedömningen att vi måste börja ta itu med det, säger Elisabeth Ericsson på Hultsfreds Bostäder.

Enligt bolagets beräkningar skulle man behöva 289 miljoner kronor under en 20-årsperiod för att komma i fatt. Det är pengar som inte finns i bolaget i dag.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Vi har tagit fram en underhållsplan och för att klara det som vi tänkt att göra under nästa år måste vi höja hyran, säger Elisabeth Ericsson.

Det handlar bland annat om stambyten och balkonger som behöver repareras. Dessutom är många badrum i stort behov av upprustning.

– Vi har haft en del vattenskador på grund av det.

Annons
Läs ocksåDemonstration mot rekordhöga hyreskrav i BiskopsgårdenHyresgäster i Boskopsgården demonstrerar mot Willhems krav att få höja hyran med 10 procent. Willhem vill dessutom dra in pengarna till hyresgästernas samlingslokaler.

Hultsfreds Bostäder har också problem med många tomma lägenheter.

– Det har visserligen blivit lite bättre. Sedan förra året har andelen outhyrda lägenheter sjunkit från tolv till tio procent. Men det är fortfarande stora siffror, konstaterar Elisabeth Ericsson.

Bolaget räknar också med att kostnader för sådant som vatten och värme, el, löner och räntor ökar under 2011.

Läs ocksåHon tvingades skilja sig för att få lägenheten

Marcus Hansson på Hyresgästföreningen konstaterar att kravet på 3,95 procent ligger ungefär i linje med vad andra kommunägda bostadsbolag i trakten har yrkat.

Annons

– Men även om det inte är ett av de högsta kraven så är det alldeles för högt för att vi ska kunna gå med på det. Vid förhandlingen måste vi hitta en nivå som är rimlig för bolaget men som hyresgästerna i Hultsfred klarar av att betala, säger han.

En hyreshöjning på 3,95 procent skulle innebära att en tvårummare på 65 kvadratmeter blir 156 kronor dyrare i månaden.

Läs också Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden Brist på parkeringsplatser i Hultsfred Svedalahem kräver höjda hyror nästa år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.