Annons

Hultsfredsförhandlingar går till medling

Hultsfred Hultsfreds bostäder och Hyresgästföreningen har trots diskussioner inte lyckats komma överens om nästa års hyror. Nu begär de medlingshjälp.
Foto: Linda Alfons
Parterna kommer inte överens och har begärt medling. Därför är det inte säkert att de nya hyrorna hinner bli klara till årsskiftet.

Hultsfreds bostäder begärde 4,3 procents hyreshöjning när de gick in i förhandlingarna, något som Hyresgästföreningen tyckte var alldeles för högt.

– Lite närmare varandra har vi kommit, vi är inte benhårda med vårt utgångsbud. Men utan att säga något mer så tycker jag att vi förhandlade mer än vår motpart, säger Hultsfreds bostäders vd Nicke Wainebro.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hans förhoppning är att det ska hända något med förhandlingarna de närmaste veckorna. Parterna har begärt hjälp för att komma vidare och medlingen ska nu ske tillsammans med representanter för Hyresgästföreningens riksförbund och Sabo, de allmännyttiga bostadsbolagens samarbetsorganisation. Medlarna ska se på underlaget för förhandlingen med nya ögon och försöka hitta vägar till en överenskommelse.

Är det ett nederlag att ni inte kommit överens?

Annons

– Nej, det kan jag inte påstå. Vi har olika uppfattning, jag ser det inte som ett nederlag – det kan man i så fall prata om när det är färdigt, säger Hyresgästföreningens förhandlare Erik Malmberg.

Läs ocksåMedlare ska få fart på hyresförhandlingarna: "Komplicerat"

Han har skickat information till Hyresgästföreningens medlemmar om statusen i förhandlingarna, det vill säga att det inte är säkert att den nya hyran kommer att vara klar till 1 januari.

Nicke Wainebro ser det som naturligt att parterna har olika syn på hyresnivån och konstaterar att de inte är färdiga med varandra ännu.

– Det är inte roligt att vi inte kommit överens, för det har vi alltid gjort, men nu var det skilda meningar. Det kommer att bli fortsatta diskussioner kring hyreskalkylen.

Annons
Läs ocksåÅrets hyror klara i Vara och Lidköping - men det krävdes medling

Läs mer:

Hultsfreds bostäder har lämnat högsta hyresbudet

Läs också Grannar spelar in varandra med mobilen: "Ibland blir det alldeles fel" Brist på parkeringsplatser i Hultsfred Hyresgäst i Hässleholm riskerade att bli skållad i duschen 

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.