HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hundra Malmölägenheter granskade i jakt på adressfusk

Malmö En specialinsats på Seved i Malmö har stoppat bidragsfusk för miljontals kronor. Det menar polisen som tillsammans med skatteverket och försäkringskassan har utrett falska folkbokföringsadresser.
Foto: Anders Paulsson
Seved i Malmö

Det började för ett år sedan och arbetet har helt inriktat sig på bostadskvarteren runt Sevedsplan i Malmö, i praktiken en handfull kvarter. Omkring hundra lägenheter, övervägande hyresrätter, valdes ut i det första steget och hälften granskades sedan närmare. Skatteverket, Försäkringskassan och polisen har arbetat tillsammans.

Målet var att hitta felaktiga folkbokföringar som ligger till grund för brott, personer som har skrivit sig på fel adress för att komma över någon form av bidrag. Hyresvärdar i området har återkommande kontaktats av skatteverkets utredare med frågor om hyresgäster och deras kontrakt under perioden.

Läs ocksåVillaägaren vädjade förgäves – förlorar hyreskontraktet: "en smärre miljökatastrof"

Nu är insatsen avslutad och polisen summerar resultatet:

  • Fyra polisanmälningar om bidragsbrott har upprättats.
  • Försäkringskassan tror sig ha sparat cirka 6,5 miljoner kronor i felaktiga bidrag som annars skulle ha betalats ut.
  • Försäkringskassan har även ett återkrav på 800 000 kronor, pengar som redan har betalats ut.
  • 54 beslut om ändrad folkbokföring har fattats av Skatteverket.

Fredrik Röiseth är chef på polisens regionala underrättelsecenter i region syd och samordnare för adressjakten på Seved.

– Det här är skrivbordsutredningar och vi har inte varit ute och knackat dörr och kontrollerat. Det är ganska känsligt. Det här är ett klassiskt exempel på en parallellsamhällsstruktur, att man inte har koll på folkbokföringen. Har man ingen kontroll så föder det andra saker. Jag tycker att vi har gjort en god samhällsinsats och det är bra för området i övrigt, säger han.

Annons
Läs ocksåBötfälld för några veckor på fel adress: ”Vill inte ha mer problem”Barnfamiljen hade knappt vaknat när polisen slog till en tidig morgon. Kvinnan och hennes barn hade hunnit bo hos barnens mormor i en månad, utan att adressändra. Nu döms kvinnan för folkbokföringsbrott.

Kommer ni att titta vidare på andra områden?

– Det skulle man definitivt kunna förvänta sig i och med utfallet på Seved. Vi får en bra effekt på den lilla insats som vi gör. I synnerhet i de utsatta områdena.

Nyligen åtalades en man i Malmö för den ovanliga brottsrubriceringen folkbokföringsbrott. Brottsplats: en adress på Seved. Skatteverket började intressera sig för 42-åringen i höstas. Han var då skriven på en adress men hade även uppgett två andra till myndigheterna som bostad och fick sin post till en fjärde.

Läs ocksåHD:s beslut: Maries fall prövas inte – tvingas böta 23 800 kronor för att ha skrivit barnen på fel adressMarie Fristedt åtalades för misstänkt folkbokföringsbrott i november 2020. Rättsprocessen har hållit henne sysselsatt i snart två år. Nu sätter beslutet från Högsta domstolen punkt. Därmed måste böterna betalas in.
Skatteverkets beslut

Personer som han hade adress hos ville inte kännas vid honom när skatteverkets utredare ställde frågor, visar uppgifter i förundersökningen. När 42-åringen sedan försökte skriva sig på en femte adress, sade skatteverket nej. Åklagaren i målet, Jenny Olovsson, berättar att hon har tilldelats en handfull liknande ärenden.

– Det finns flera anledningar till att det är viktigt att det blir rätt. En anledning, och jag säger inte att det är så i detta fall, är att väldigt många bidragssystem bygger på var man bor. Det kan vara till exempel bostadsbidrag och det är viktigt att det blir rätt, säger hon.

Annons

Hem & Hyra har nyligen i en omfattande granskning kartlagt adressfusket i Sverige, handel med folkbokföringsadresser, en fråga som nu hamnat på regeringsnivå efter publiceringen. 200 000 personer i landet beräknas vara skrivna på adresser där de faktiskt inte bor. Men under insatsen på Seved i Malmö har polisen varken letat efter eller hittat tecken på just handel med adresser.

Stefan Sintéus, polismästare i Malmö.

Malmös högsta polischef, Stefan Sinteus, ser oredan på bostadsmarknaden i Malmö som ett polisiärt problem. Det kan handla om handel med adresser, försäljning av hyreskontrakt eller sovplatser. Att inte veta vem som bor på en adress skapar problem för polisen. Det används av kriminella som vill komma undan myndigheterna eller gömma narkotika.

– Vi vet ju att väldigt många personer är skrivna på adresser som de inte ska vara skrivna på. Eller inte skrivna på adresser där de faktiskt bor. Det finns tyvärr en hel del oseriösa hyresvärdar som tillåter detta. Men folkbokföringslagen har ändrats så nu kan vi göra kontroller. Det har tidigare inte varit kriminaliserat och vi får se hur det utvecklar sig nu, säger han.

Fakta: Folkbokföring

Folkbokföring är en grundläggande registrering av alla som bor i Sverige. Den styrs av folkbokföringslagen och sköts av Skatteverket. Grundregeln är att du ska vara skriven där du bor. Du anses bo där du oftast sover. Det spelar ingen roll om du är inneboende, hyr i andra hand eller har förstahandskontrakt.

Sedan 1 juli 2018 är det brottsligt att lämna oriktiga uppgifter om var du bor, eller att inte anmäla till Skatteverket när du flyttar. Det kallas folkbokföringsbrott. Straffet kan bli böter eller fängelse i upp till två år.

Fakta: Hem & Hyra granskar

Läs hem och hyras granskning av adresshandeln här:

Jakten på en adress – här är människorna som betalar

Och om handeln med hyreskontrakt här:

Svarthandeln inifrån

Läs också Övernattningslägenhet – inte solklart var du ska vara skriven Jennies värd var skriven på fel adress – nu blir hon både skuldsatt och utkastad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.