Annons

Hundraårigt hyreshus hyllas

Katrineholm Husets historia och områdets framtid står i centrum när Katrineholms fastighets bjuder in till hundraårsfirande av Hemgården på lördag. Och hyreshuset har mycket att berätta om stadens förflutna.
Lägenheterna i Hemgården låg i framkant när det gällde standarden för arbetarbostäder då huset stod klart 1917.

Hemgården stod klar samma år som Katrineholm fick börja kalla sig för stad. Då, 1917, sågs lägenheterna som toppmoderna, med toaletter, varmvatten och gemensam tvättstuga. I ungdomsbostäderna som just nu byggs intill är det egna tvättmaskiner som gäller, men ändå är det en del som är sig likt ett sekel senare.

– Hemgården byggdes för att täcka upp behovet av arbetarbostäder. Industrierna expanderade och behövde arbetskraft och huset byggdes för att gjuteriarbetarna på Pump Separator skulle ha någonstans att bo. Det gamla gårdssamhället löstes upp och det skedde en stor urbanisering vid den här tiden, lite på samma sätt som att alla i dag vill flytta till storstäder som Stockholm. Men då var kommunerna inte lika utvecklade som i dag och därför fick industrierna själva lösa bostadsbristen, säger Mats Fredriksson, som berättar Hemgårdens historia i en folder som kommer att delas ut under firandet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I dag ser både bostadsmarknaden och arbetsmarknaden annorlunda ut. Hemgården har följt förändringarna under resans gång.

Annons

– Så småningom hamnade Hemgården i stadens ägo. Under 60-70-talet sågs lägenheterna som jämförelsevis små och omoderna, och blev ungdomsboende och boende för personer med missbruksproblem. Någon gång under 90-talet rustades lägenheterna. I dag har de relativt hög standard och är populära bland både ungdomar och familjer, säger Mats Fredriksson.

Under hundraårsfirandet på lördag 9 september finns det möjlighet att titta in i en eller ett par av de gamla lägenheterna i Hemgården. Samtidigt finns det chans att se hur de nya lägenheterna i ungdomsboendet på Kungsgatan kommer att se ut, och höra mer om KFAB:s framtida byggen.

Läs ocksåHyreschocken kom av sig - bolaget sänkte efter klagomål: "Lyssnade på våra hyresgäster"Bilden är ett montage. Bilden visar Jens Larsson, vd för Aneby Bostäder.

Mer information om firandet finns på KFAB:s hemsida.

Annons

 

Fakta: Hemgården och nya ungdomsboendet intill

Hemgården
Inflytt: 1917
Antal lägenheter: 80
Storlekar: Ettor på 37 och 42 kvm, tvåor på 53 och 58 kvm.
Målgrupp: Ursprungligen var lägenheterna till för arbetare på Pump Separators gjuteri. I dag en del av KFAB:s vanliga bestånd.

Ungdomsboendet på Kungsgatan
Beräknad inflytt: 1 december 2017
Antal lägenheter: 23
Storlekar: Ettor på 35 kvm, tvåor på 45 kvm.
Målgrupp: Unga vuxna som är mellan 18 och 25 år vid inflyttningstillfället. Alla lägenheter är redan uthyrda.

Läs också Aida trodde att möglet skulle döda henne Kerstin har bott nära 70 år på samma ställe – "jag har levt mitt liv här" Barnrikehusen stämplades direkt – men Göran stortrivdes: "Ingen såg ner på oss" Stefan bor i ett hyreshus med mycket historia i väggarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.