Annons

Hundratals hyresgäster förhandlar hyror

Halland Din hyreshöjning är inget du bara behöver vänta på. Du kan själv sätta dig vid förhandlingsbordet. Det gör redan hundratals hyresgäster i Skåne och Halland.
Monika Lund är en av hundratals vanliga hyresgäster som är med och förhandlar nästa års hyror. Hon gör det i Kristianstad. Foto: Petra Martinsson

Förhandlingarna om nästa års hyra är i gång. Vid förhandlingsborden sitter inte bara jurister och hyresvärdar utan också hundratals vanliga hyresgäster, i Region norr Skåne närmare bestämt 275 stycken. Monika Lund gjorde det för första gången förra året. Med bland annat en av Hyregästföreningens förhandlare träffade hon kommunala ABK:s vd och ekonomichef.

Hade du makt att påverka?
– Ja, det tycker jag, vi fick ner deras första bud relativt mycket. Men det handlar om att ge och ta. Jag fick en insyn i bolagets ekonomi som jag inte hade tidigare.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Var det svårt att förhandla?
– Både svårt och lätt. Det var svårt att veta var man skulle lägga ribban. Vad som var rimligt att kräva. Det handlar om att ge och ta. Man förstår ju också att de måste underhålla husen. Risken är att bli för personlig. Jag fick hela tiden tänka på att jag förhandlade inte bara för mig själv utan för alla hyresgäster.

Annons

Det finns förhandlare i både allmännyttan och det privata. Vissa sitter med och förhandlar för mindre privata bestånd, och andra, som Monika Lund, för hela allmänyttan på orten. Organisationen kring så kallade förhandlingsdelegater ser olika ut. Ibland är hyresgästen med vid själva förhandlingsbordet, ibland inte. En stor förhandlingsdelegation kan utse en liten som sedan för fram argumenten.

Annons

Så Många är delegaterna där du bor

Östra Skåne
Bjuv 10
Bromölla 5
Hässleholm 14

Höör 2
Hörby 0

Kristianstad 29
Osby 1
Östra Göinge 6
Västra Skåne
Båstad 2
Eslöv 5
Helsingborg Privaten 45
Helsingborg Allmännyttan 38
Höganäs 8
Landskrona 17
Klippan 6
Kävlinge 7
Perstorp 3
Svalöv 3
Åstorp 10
Ängelholm 7
Södra Halland
Falkenberg 14
Halmstad 28
Laholm 3
Hylte 1

Läs också Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt” Huset förfaller när värden är nära konkurs – hyresgäster lever i rädsla och smuts: ”Ingen bryr sig” Familjen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskin Här delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tveka Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.