Annons

Hyltebostäder har högsta höjningen i Halland

Hylte Det kommunala bostadsbolaget i Hylte höjer hyrorna i genomsnitt med 3,25 procent i år. Orsakerna är tomma lägenheter och underhållsbehov.

​I förra årets hyresförhandling kom Hyresgästföreningen och Hyltebostäder överens om en tvåårig uppgörelse med en genomsnittlig hyreshöjning på 3,55 procent.

Då var det ekonomiska läget ett annat än vad det är i dag. Därför bad Hyresgästföreningens förhandlare, Ingemar Eriksson, om en ny uppgörelse. Det resulterade i en genomsnittlig höjning med 3,25 procent.

Annons
ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

− Med tanke på de låga räntorna ville jag se om vi kunde hitta en annan lösning än den vi kom överens om förra året. Mitt mål var att få ned 3,55 procent till noll.

− Men när bostadsbolaget har 54 tomma lägenheter var det inte realistiskt. Det finns dessutom ett underhållsbehov och skjuter bolaget på det betyder det bara att det blir en högre höjning ett annat år.

Annons
Det är inte första gången som Hyltebostäder har haft problem med sin lägenhetsuthyrning. För ett antal år sedan stod 250 lägenheter tomma. Då löstes problemet med rivningar och utförsäljningar. Sedan dess har bolaget även infört ungdomsrabatter för att locka nya hyresgäster. Åtgärderna gav resultat tills för tre månader sedan.
Hyltebostäders vd, Carl-Göran Bengtsson, tror att den nuvarande situationen beror på att allt fler blir arbetslösa.
− Jag tror att det hänger ihop med att många industrier i Hylte är beroende av bilindustrin. Många underleverantörer har sin verksamhet här och när de tappar produktionen blir många arbetslösa.
− Och har du inget jobb har du inget behov av en bostad eller så kanske du måste byta din fyra mot en mindre lägenhet för att kunna betala dina räkningar. Vi får hoppas att detta är tillfälligt och att industrin kommer tillbaka.
Hyreshöjningen gäller från och med den 1 januari i år. Totalt har Hyltebostäder 540 lägenheter.

Läs också Medlare ska få fart på hyresförhandlingarna: "Komplicerat" Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" 15 procent högsta yrkandet hittills i Aros-Gävle – se om din värd är med på listan Hyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende" Nya rekordkravet: Så vill värdarna höja hyrorna - igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.