Annons

Hyr unikt hus av kommunen – flydde stan under pandemin

Lidingö Karin och David tröttnade på stan och ville bo nära naturen. Då dök det upp en hyresvilla på Lidingö genom bostadskön. "Det har varit guld att prova på huslivet," säger de.
Foto: Privat
David, Karin, sonen Frank och hunden Nalle i huset på Lidingö. Minst 70 personer hade anmält intresse att hyra huset – men med 13 år i bostadsförmedlingens kö kvalade de in.

– Oktober flyttade vi in. Vi var helt sålda.

Löven lyste i rött och gult. Träd, och hus, det var mer hemmakänsla, säger Karin Bylund Spångberg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det var fantastiskt. Vi satt i soffan och tittade ut. Det var lite av en befrielse efter att ha suttit och stirrat in i en fasad i Vasastan.

Att bo i innerstan tappade sin charm under pandemin, menar hon, samtidigt som paret sedan tidigare hittat en drömtomt på Ekerö där de planerade sitt eget husbygge. Och när de sökte alternativ till lägenheten i stan dök enplansvillan upp hos bostadsförmedlingen.

– Vi fick en chock när vi såg huset annonserat. Vi ville bo nära naturen men hade ingen aning om att det fanns hus att hyra.

Läs ocksåHyresvilla i reservatet säljs till högstbjudande

Först var både Karin och hennes man David Lillemägi lite skeptiska.

– Det var inte så smickrande bilder i annonsen hos bostadsförmedlingen. Huset såg ut som ett litet ruckel, säger Karin.

Men det visade sig att utsidan inte speglade insidan. Inomhus var det ljust med stora fönster och trägolv.

Läs ocksåSläppte hyresvilla efter strid – fick 50 000 kronor

Efter en visning av huset bestämde de sig. Främst var det tomten som lockade.

Annons
Huset i vit stenputs är en hyresrätt på 75 kvadrat med en kallhyra på 9 000 kronor i månaden, sedan tillkommer kostnad för el, värme, vatten och sophämtning. ”Vår hund har älskat att bo här. Han har ägt det här stället,” säger Karin Bylund Spångberg.

Enplansvillan har en altan och ramas in av en stor gräsmatta, syrenbuskar och tallar. Det är bara hundra meter ner till den närmsta sjön. Området omges av vatten på två håll. Östersjön på ena sidan och Kottlasjön på andra hållet. I närheten finns lekparker och en av Lidingöbanans stationer.

– Det känns kul att upptäcka nya delar av Stockholms ytterkanter. Jag hade aldrig satt min fot här innan, säger Karin.

Att bo i huset har inte varit bekvämt alla gånger menar hon, men hon tycker att det har varit värt det.

– Kalla golv och husdjur som myror och spindlar – det är sånt man får ta när man bor i ett gammalt hus. Fördelarna väger upp. Köket känns väldigt mycket lantställe, men vi har klarat oss bra. Jag har varit rätt stolt över vårt lilla hem här.

Mot husväggen har de druckit kaffe soliga dagar. Hunden Nalle har också gjort sig hemmastadd.

– Han har ägt det här stället och älskat att bo här. Han blir en annan hund här jämfört med i stan – mer stolt, lycklig och fri, säger hon.

Även om Karin och David bara bott en kort tid på platsen har den blivit ett minnesmärke för dem. Sonen Frank har firat sin första jul och sin första födelsedag här. I vintras åkte Frank pulka och de byggde snölyktor på tomten. Vid jul köpte de 130 meter ljusslinga och dekorerade trädgården.

– Vi gick all in. Det var nästan lite komiskt. Snön lyste orange av skenet. Vi märkte att folk tittade lite när de gick förbi, säger Karin.

Annons
Lidingö stad äger flera hus längs Lidingöbanan, bland annat flera stora sekelskiftesvillor.

Huset är listat som en tvåa, men Karin och David menar att det är mer som en trea med en stor hall och farstu. Hur gammalt det är vet de inte. Karins syster som är arkitekt menar att krypgrunden skvallrar om att det kan vara uppåt hundra år. Lidingö kommun tror att huset kan vara från 1940 eller 60-talet. Troligen har enplansvillan hängt ihop med den större grannvillan eftersom husen har samma färgskala och kallas ”A” och ”B”.

Lidingö kommun har hyrt ut huset med korttidskontrakt eftersom det finns planer på att göra om detaljplanen och sälja huset och närliggande villor.

David konstaterar att tomtpriserna ligger på ”x antal miljoner” och att risken finns att huset rivs längre fram om någon vill bygga något större.

Men paret hoppas att enplansvillan ska få stå kvar så att de kan åka förbi och visa sonen Frank stället om några år. Själva kommer de flytta vidare till huset de bygger på Ekerö.

– Men det har varit en väldigt fin tid här, säger Karin.

Hon uppskattar att kunna hyra hus på det här sättet. Att ha trädgård utan att behöva köpa, för alla har inte den möjligheten.

– Det har varit guld att prova på huslivet.

Fakta: Ovanligt att hus förmedlas

Först under förra året började bostadsförmedlingen förmedla bostäder åt Lidingö kommun.

Bostadsförmedlingen i Stockholm har inga uppgifter på hur många fristående hus eller hyresvillor som förmedlats eftersom hus inte finns som en egen kategori. Däremot finns Attefallshus listade.

Ett Attefallshus i Täby förmedlades av Bostadsförmedlingen i januari i år. Kötiden som krävdes vid förmedlingen var 1,7 år. Det var ett korttidskontrakt med en hyra på 10 892 kronor i månaden. Ytterligare ett Attefallshus har varit ute för förmedling i år.

Läs också Stort intresse för anrik hyresvilla Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Therese flyttade 500 meter - flyttfirman tog 9 timmar på sig och förstörde hennes möbler

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.