HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyra i Vårgårda klar efter medling

Vårgårda Kravet från Vårgårda bostäder var en höjning med 3,8 procent. Efter medling landade höjningen en betydligt lägre nivå. Men det blir en retroaktiv höjning för hyresgästerna.

Medlingsbudet om en höjning på 0,93 procent har accepterats av både Vårgårda bostäder och Hyresgästföreningen. Det betyder att hyresgästerna hos Vårgårda bostäder får en betydligt lägre hyreshöjning än bolagets urspungliga yrkande på 3,8 procent. Men det blir också en högre höjning än Hyresgästföreningens bud på 0,4 procent. Dessutom kommer hyran att gälla från 1 januari vilket innebär en retroaktiv höjning för hyresgästerna.

Från bolagets sida menar man att den, i deras ögon, så låga höjningen gör att de inte kommer kunna bibehålla takten på underhållet.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

– Vi har redan vidtagit tunga åtgärder för att hålla igen, sa bolagets vd, Jan Thorsson, när förhandlingen gick till medling.

Annons

Carl-Johan Öjeke, förhandlare hos Hyresgästföreningen håller inte med.

– Hyresgästföreningen delar inte bolagets uppfattning att de tvingas minska nuvarande underhållstakt eller får det svårt att klara kommande kostnadsökningar under året. Vårgårdabostäder delar samma ekonomiska läge som andra kommunala bolag. Det betyder låga räntor och en obefintlig inflation. Det finns inte en enda uppgörelse i årets hyresförhandlingar som ligger i närheten av den nivå som bolaget krävde i förhandlingarna.

Annons
Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.
Pengar i en portmonnä.
Läs också Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning” Krävdes på 365 000 i obetald hyra – kan få kossor och en miljon kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.