Annons

Hyran höjs med en tusenlapp efter gräl och förlikning

Norrköping ​Hyresvärden i Norrköping ville höja hyran med drygt 1 000 kronor i månaden. Hyresgästen vägrade acceptera höjningen eftersom hon ansåg att lägenheten hade för många brister. Vid ett hyresnämndssammanträde, som inleddes med gräl, kunde parterna till sist komma överens om en förlikning.

​Det hela började när värden i slutet av förra året meddelande att man ville höja hyran med 262 kronor. Det ville inte hyresgästen gå med på, eftersom det finns flera brister som hon krävde skulle åtgärdas först. Bland annat har återkommande vattenskador lett till fuktproblem i två rum. Kvinnan har själv bekostat en fuktmätning. Balkongen saknade delvis räcke under flera månader, spisen fungerar bara delvis och markiserna går inte att använda.

När hyresgästen protesterade vände sig värden till hyresnämnden med en ansökan om att ändå få höja hyran. När nämnden tog upp ärendet hade värden höjt hyreskravet till 1 056 kronor i månaden. Lägenheten har i dag en månadshyra på 8 747 kronor. Värden motiverade kravet med att man jämfört med andra, liknande, lägenheter och kommit fram till att hyran är för låg.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

På måndagen höll hyresnämnden på nytt sammanträde i ärendet och det var dags för besiktning av den aktuella lägenheten, som ligger centralt i Norrköping, samt ytterligare en lägenhet som värden menar är lämplig att jämföra med. Hyresgästen och hyresvärden hade uppenbarligen skilda uppfattningar om bristerna i lägenheten och vad som gjorts eller inte gjorts. När parterna började gräla om hur stor del av balkongräcket som saknats lämnade nämnden tillfälligt lägenheten.

– Vi går ut tio minuter och när vi kommer tillbaka vill vi veta hur det förhåller sig, sade nämndens ordförande, hyresrådet Christer Grönevall, och tog med sig ledamöterna ut i trapphuset.

Annons

De båda parternas ombud, Eva Nordgren från Fastighetsägarna Mellansverige och Carl-Johan Bergström från Hyresgästföreningen, lugnade ner situationen så att sammanträdet kunde fortsätta.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Efter enskilda överläggningar kunde parterna enas om en förlikning. Den innebär att hyresvärden får höja hyran med 1 056 kronor, men inte förrän bristerna i lägenheten har åtgärdats. Dessutom tar man hänsyn till en ny lag som ska skydda hyresgäster mot kraftiga hyreshöjningar. Höjningen genomförs därför i två steg och träder i kraft fullt ut först i december 2012.

Hyresgästen är nöjd med att höjningen dröjer, så att hon hinner förbereda sig.

Annons

– Det är ingen självklarhet att man får ökade inkomster bara för att man får en saftig hyreshöjning, säger hon.

Läs ocksåStiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt”
Läs också Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.