Annons

Hyran kan öka tusen kronor efter fönsterbyte

Oskarshamn Huset är byggt 1959 och har hunnit bli ganska slitet på sina ställen. Därför kom brevet från Björkmans fastighetsförvaltning om en kraftigt höjd hyra inte som en glad överraskning.
Foto: Linda Alfons
Leif Johansson och Berit Lönn tycker att deras lägenhet är rätt så fin, även om den är sliten och har en del skavanker. Men de tycker inte att den är värd 912 kronor i hyreshöjning.

Det var i höstas, i samband med att fönstren i fastigheten skulle bytas, som hyresgästerna fick hem ett brev där de ombads skriva under att deras hyra skulle höjas med omkring 1 000 kronor eftersom de fick nya fönster.

En person har skrivit på, men resten, nära 50, tycker i likhet med hyresgästen Leif Johansson inte att en så stor hyreshöjning är rimlig. Han och sambon Berit Lönn skulle få en höjning med 912 kronor till 6 302 för sin trea.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Om fem lägenheter är helrenoverade så är de andra långt därifrån. Antingen får de se till att göra alla lägenheterna likvärdiga eller höja hyran därefter.

Leif Johansson och Berit Lönn berättar om sågspån i kökslådorna, slitna köksluckor, väggkontakter som hänger på trekvart, mögel i källarförråd och dåliga stamledningar som förut orsakat vattenläckage ner i tvättstugan. Och matlukt känns från andra lägenheter.

– Det de lagar har vi nytta av, säger Berit Lönn.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Innan propån om hyreshöjning kom fanns en handfull medlemmar i Hyresgästföreningen, berättar Anita Carlsson, som bott i huset sedan det byggdes. Men sedan dess har hon värvat medlemmar så nu är anslutningen nästan total.

Annons

– Jag förstår att de måste höja, men jag tycker tusen kronor i månaden är väldigt mycket.

Hyresgästföreningen företräder hyresgästerna. Part­erna står mycket långt ifrån varandra så Fastighetsägarna har tagit förhandlingen till hyresnämnden.

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

– Vi ser byte från tvåglas- till treglasfönster som en standardhöjning. Då kan man vara berätt­igad till en viss hyreshöjning, dock inte så här stor, säger Hyresgästföreningens förhandlare Alexander Kvidén.

Fastighetsägarna är ombud för Björkmans fastighetsförvaltning.

Varför vill ni höja hyran med 1 000 kronor?

– Anledningen är att nivåerna har släpat. Det är en förhandling mellan motparten och mig, säger ombudet Magnus Mabler.

Annons

Motparten är i det här fallet de enskilda hyresgästerna eftersom det inte finns någon förhandlingsordning. Något som Magnus Mabler hoppas få till stånd.

Magnus Mabler har jämfört lägenheterna med andra i när­heten som underlag för hyresnivån. Höjningen skulle ske i tre steg under ett halvår.

Är det inte snabbt att höja så mycket på sex månader?

– Det beror på hur man ser det. Man har haft en bra hyresrabatt under många år.

Läs också Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Första hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.