Annons

Hyran klar för drygt 35 000 hyresgäster i Göteborg

Göteborg ​​Årets hyror hos de privata värdar som är anslutna till branschorganisationen Fastighetsägarna är klara.  Uppgörelsen innebär hyreshöjningar från 0,5 till 3.25 procent. Ett fåtal fastigheter får oförändrade hyror.
Ursprungligen krävde Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen (GFR) hyreshöjningar på upp till 5,5 procent. Kraven varierade från område till område bland annat beroende på husens läge, den nuvarande hyran och på vilken standard och servicenivå de enskilda fastighetsägarna erbjuder.
 
Hyresgästföreningen som under flera år samarbetat med Fastighetsägarna för att ta fram en modell för kvalitetshyror är i och för sig överens om att den kvalitet som erbjuds i boendet ska ha betydelse för hur hyrorna sätts. Fastighetsägare som erbjuder god kvalitet ska kunna ta ut en högre hyra än fastighetsägare som slarvar med skötsel och underhåll.
 
Men däremot ansåg Hyresgästföreningen att årets hyreskrav var alldeles för höga.
 
– Man måste ju ta hänsyn till hyresgästernas ekonomi, många har redan i dag svårt att betala hyran, sade Hyresgästföreningens förhandlingschef Göran Moberg till Hem & Hyra när kraven presenterade i december förra året.
 
Den uppgörelse som nu är klar och som berör drygt 35 000 hushåll i Göteborg innebär hyreshöjningar från 0,5 upp till 3,25 procent. För ett fåtal fastigheter blir hyran oförändrad.
 
För den som bor i en lägenhet som fram till nu kostat 5 000 kronor innebär den lägsta höjningen 25 kronor mer i månaden. Höjs hyran däremot med 3,25 procent blir 5000 -kronors lägenheten 162 kronor dyrare per månad.
 
Fastighetsägarnas ursprungliga krav var att de nya högre hyrorna skulle gälla redan från 1 januari. Men så blir det inte utan höjningen gäller från 1 april. Hyresgästerna betalar inte heller några höjningar i efterskott för årets tre första månader.
 
Däremot kommer höjningen för april att tas ut i efterskott på maj månads hyra. Det beror på att uppgörelsen inte var klar när hyresavierna för april skickades ut.
 
– Förväntningarna från fastighetsägarna inför årets förhandlingar var högre än vanligt. Så det känns bra att vi gjort uppgörelser som ligger långt under deras krav. Vi fick också igenom att den nya hyran skulle gälla från 1 april eftersom det är tufft för många hyresgäster att betala flera månaders retroaktiv hyreshöjning, säger Göran Moberg.
 
 

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Skyhöga hyreskrav i Västsverige – privata värdar vill höja med upp till 16,4 procent Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.