Annons

Hyran i nybyggen stiger – men helt fri hyressättning planeras

Nyheter Enligt januariavtalet ska fri hyressättning införas i nyproduktion. Men redan idag stiger priserna kraftigt. På fem år har kvadratmeterhyran ökat med 18,3 procent.
Hyrorna i nyproduktion fortsätter att stiga.

Nybyggda hyresrätter blir allt dyrare, visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. 2019 steg priserna i snitt med 5,4 procent – en större ökning än föregående år.

Månadshyran för en nybyggd etta är i snitt 6 233 kronor och enligt SCB var det 2019 som dyrast i Göteborg där hyran är 7 122 kronor. I kommuner med under 75 000 invånare är snitthyran som lägst, 5 248 kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

SCB har också statistik över befintliga hyresrätter och anger där att snitthyran för en etta 2019 var 3 941 kronor. En nybyggd lägenhet är alltså nästan 60 procent dyrare.

– Det stora felet är att man helt enkelt inte bygger bostäder som vanliga människor har råd att efterfråga, utan att man bygger jättedyra bostäder och tar ut onödigt mycket hyra, säger Erik Elmgren, tillträdande förbundschef på Hyresgästföreningen om de nya siffrorna och pekar ut bostadsbristen som ett skäl till de stigande hyrorna.

Annons

Dessutom tycker han att det borde vara krav på att försöka bygga med investeringsstöd. Enligt SCB:s siffror får de lägenheterna nämligen en snitthyra på 1 562 kronor per kvadratmeter vilket kan jämföras med att övriga lägenheter har en snitthyra på runt 2 000 kronor per kvadratmeter.

Läs ocksåBoende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror"

– Nu tvingas många lägga en stor del av sin disponibla inkomst på boendet och det drabbar inte bara den enskilda hyresgästen utan hela samhällsekonomin. Att vi bara har råd att konsumera boende är inte hållbart.

Enligt januariavtalet ska det införs fri hyressättning i nyproduktion, något som ifrågasätts av bland andra Hyresgästföreningen. Trots att hyrorna redan nu stiger skulle fri hyressättning innebära en ännu större försämring, enligt Erik Elmgren.

– Avtalsvillkoren kan komma att bli sämre och hyresvärden får presentera ett antal alternativ på hyror som hyresgästen får välja mellan och då blir det den som tjänar mest och har råd som får lägenheten. Bara det i sig kommer att driva hyresnivåerna uppåt och vi kommer ha fortsatt bostadsbrist.

Annons
Läs ocksåSå lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannenEn delad bild som visar en grafik med olika rabatterbjudanden för hyresbostäder och en ung kvinna med ljust hår och blå ögon som står på en balkong.

Även Vänsterpartiet har kraftigt protesterat mot fri hyressättning i nyproduktion och sagt att partiet är redo att fälla regeringen över denna fråga. En liknande strid angående anställningsskyddet och den så kallade las-utredningen utspelar sig just nu. Den debatten kan få konsekvenser för hur frågan om fri hyressättning i nyproduktion hanteras, tror Erik Elmgren.

– Vi förutsätter att det kommer att bli exakt samma debatt även här, det är precis liknande frågor, där man ruckar på balansen mellan två parter. Men januariavtalet är mycket mer långtgående i frågan om hyressättningen.

Läs också Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Hovrättsdomen: Tvingas betala 53 000 kronor efter flytt – trodde lägenheten var uppsagd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.