Annons

Hyran upp 2,17 procent hos privata fastighetsägare i Jönköping

Jönköping Hyresförhandlingarna om årets hyror är i sitt slutskede mellan de privata fastighetsägarna i Jönköpings kommun och Hyresgästföreningen. I snitt blir höjningen 2,17 procent.
I en pdf till vänster kan du läsa om din hyra hos de privata hyresvärdarna i Jönköping. Av 15 000 lägenheter återstår 500 som ska slutförhandlas.
 
– Vi tycker att med tanke på den diskussion vi hade innan förhandlingarna där Fastighetsägarna gick ut med lägesfaktorn så tycker jag att vi klarat av förhandlingarna bra, säger Anders Wall, förhandlare för Hyresgästföreningen.
 
– Vi fick bort lägesfaktorn och har i stället kunnat koncentrera oss på fastighetskvalitet och underhåll och att man förbinder sig att följa spelreglerna. Det känns bra att ha det stödet.
 
Höjningen är i snitt 2,17 procent, att jämföra med Vätterhems 2 procent. Höjningen gäller från 1 januari i år men Hyresgästföreningen hoppas att hyresgästerna slipper att betala retroaktiv höjning.
 
– Vi hoppas ändå att hyresvärdarna ska ha en empatisk inställning till detta.
 
Fastighetsägarna och övriga privata hyresvärdar i Jönköping är även ense med Hyresgästföreningen om när periodiskt underhåll ska göras. När det gäller målning och tapetsering handlar det om 12 år, byte av plastmatta 17–20 år, slipning av parkettgolv 15–20 år och för byte av vitvaror gäller 15–20 år (gäller endast de fastighetsägare som ingår i Fastighetsägarna).
 
Fotnot: Diskussionen om lägesfaktorn handlar om att Fastighetsägarna krävde att lägenhetens läge i staden ska ha större betydelse för hyresnivån. Hyresgästföreningen anser att det inte går att bryta ut en enskild faktor utan hänsyn måste även tas till bland annat trygghet, standard, fastighetsskötsel och service. Fastighetsägarna är en intresse- och branschorganisation som företräder privata fastighetsägare.

Annons
Fakta: Hyreshöjningar i Blekinge

​privaten_klara.pdf

Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.