Annons

Hyrde ut svart – misstänkt bidragsfusk avslöjat

Malmö Efter ett anonymt tips till försäkringskassan åtalas en man i Malmö för bidragsbrott. Hyresgästen ska ha fått bostadsbidrag för en MKB-lägenhet där han inte själv bodde.
Sedlar och MKB-flaggor.
Foto: Gry Ellebjerg/Anders Paulsson

Försäkringskassan beviljade mannens ansökan om bostadsbidrag och betalade totalt ut 17 000 kronor. Det visar uppgifter från polisens förundersökning. 

Samtidigt fattade myndigheten misstankar om att allt inte stämde och startade en egen utredning. Enligt försäkringskassans anmälan skedde detta på grund av ett anonymt tips om fusk.

Lägenheten tillhör det kommunala bostadsbolaget MKB och nu åtalas hyresgästen för bidragsbrott. Försäkringskassan har även begärt tillbaka de felaktiga utbetalningarna. Åklagaren har lämnat öppet för att brottet kan ha skett via “vårdslöshet” men försäkringskassan har gjort tolkningen att det var medvetet. Mannen själv har medgett omständigheterna runt utbetalningarna men inte erkänt brott.

 

Som bevisning finns bland annat folkbokföringsuppgifter och ett olovligt andrahandskontrakt som polisen fått tag på via husets ägare MKB. Det visar att en annan familj bott i lägenheten under perioden som åtalet berör. Den åtalade hyresgästen har berättat för polisen om svartuthyrningen, familjen som han fick kontakt med via sociala medier och att han själv höll på att förlora hyreskontraktet när svartuthyrningen kom till MKB:s kännedom.

2018 lagfördes totalt 391 personer i Sverige för någon form av bidragsbrott, enligt statistik från BRÅ. Den allra största gruppen, 162 personer, finns i åldersspannet 30 till 39 år.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.