Annons

Hyresförhandlingarna med Signalisten har kraschat

Stockholm Årets hyresförhandlingar mellan bostadsstiftelsen Signalisten och Hyresgästföreningen har brakat ihop. Nu får Hyresmarknadskommittén avgöra vilken hyreshöjning det blir för Signalistens hyresgäster.
Foto: Signalisten
Hyresförhandlingarna mellan Signalisten och Hyresgästföreningen strandade. Nu avgörs nya hyresnivån av Hyresmarknadskommittén.

Signalisten ville ha en hyreshöjning med 2,3 procent, men det är för högt tycker Hyresgästföreningen i Solna.

– Förhandlingarna strandade då vi inte kom överens. Då kom vi överens om att vända oss till Hyresmarknadskommittén, som kom fram till ett inofficiellt medlingsbud. Vi tackade nej till det budet, då vi fortfarande inte tycker att nivån är rimlig. I nuläget står vi fortfarande långt ifrån varandra. Signalisten är ett av Sveriges mest lönsamma bostadsbolag och vi har svårt att se behovet av ytterligare hyreshöjningar, säger Pelle Nordlund, förhandlingsledare för Hyresgästföreningen Solna.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Vilka nivåer det handlar om som nämnts som förslag under medlingen vill han inte gå ut med då förhandlingen inte är klar än.

Annons

Signalisten var beredda på att gå med på medlingsbudet.

– Nu går det vidare till hyresmarknadskommittén, och då står vi kvar vid vårt krav att få samma nivå som allmännyttan i Stockholm, alltså 2,3 procent. HMK kommer att ta beslut om vilken nivå det blir, säger Per Anders Hedkvist, vd för Signalisten.

Läs ocksåChockhöjd hyra för flera tusen hyresgästerPelle Löfgren som bor i Signalistens hyreshus i Bagartorp tycker att det är onödigt att hela kök ska rivas ut. Han skulle gärna ha kvar originalskåpen från 60-talet.

Många av årets hyresförhandlingar för 2019 års hyror är redan klara. I december blev det klart att hyran i Stockholms kommunala bostadsbolag höjs med 2,35 procent från första januari i år.

Annons

Den genomsnittliga höjningen i hela landet var i slutet av januari 1,75 procent.

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, är en nationell kommitté som prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsföretag som är medlemmar i SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

Läs också 72 000 stockholmare får hyreshöjning med 2,35 procent Lars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljon Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Fyra års kamp mot chockhöjda hyror över – firar med bubbel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.