Annons

Hyresförhandlingen i Trelleborg strandad

Trelleborg ​Hyresgästföreningen och Trelleborgshem kunde inte enas om nästa års hyror. Nu har det kommunala bostadsbolaget strandat förhandlingen.

​Trelleborgshem ville ursprungligen höja hyrorna med 4,1 procent. Efter förhandlingar gick bolaget med på att sänka kravet till 3,5 procent. Även det är för högt, anser Hyresgästföreningen.

− Företaget har uppgett att de kan gå runt på 2,3 procent men vill ändå ha en höjning på 3,5 procent eftersom de har krav på sig att bygga nytt och behöver stärka soliditeten, säger Mats Rönnqvist, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Den uppfattningen delar inte Hyresgästföreningen. De kommunala bostadsbolagen ska drivas utan vinstsyfte. Det innebär att vad de får in i hyror ska motsvara deras kostnader.

Annons

− Vårt intresse är att bevaka hyresgästernas möjlighet att betala, säger Mats Rönnqvist.

Han påpekar att bolaget redan förra året fick igenom en stor höjning på 3,5 procent. Med årets begärda höjning skulle det innebära en höjning med 7 procent på två år.

Läs ocksåHyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende"Henrik From på Hyresgästföreningen tycker att hyresvärdarna, som försöker få upp hyran retroaktivt från april, agerar fult.

− Det är alldeles för högt.

Annons

Nu ska frågan tas upp i Hyresmarknadskommittén, ett organ med ledamöter från Hyresgästföreningen  och SABO, som ska avgöra vilka hyror som ska gälla från årsskiftet.

Läs också Nya rekordkravet: Så vill värdarna höja hyrorna - igen Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med” Striden om hyrorna: Förhandlingar strandade – osäkert läge för hyresgäster i Malmö Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.