Annons

Hyresgäst får 125 000 i radonskadestånd

Nynäshamn En hyresgäst i Nynäshamn har bott i en lägenhet med höga radonhalter sedan 2009. Nu får han 125 000 i kompensation efter en förlikning med hyresvärden.
Foto: Kenneth Samuelsson
Magnus Siverling, Hyresgästföreningen, är nöjd med överenskommelsen med hyresvärden.

Hyresgästen krävde ursprungligen 206 000 kronor i kompensation för att ha bott i lägenheten som har en radonhalt som överstiger riktvärdet på 200 bequerel.

Enligt förlikningen med hyresvärden Urbano får hyresgästen 15 procent i hyresnedsättning, totalt 125 000 kronor.
Magnus Siverling, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen region Stockholm, som hjälpt hyresgästen, tycker överenskommelsen är bra.
– Hyresgästen är också nöjd och det är det viktigaste.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det som har komplicerat ärendet och gjort att det dragit ut på tiden är att hyresgästens fastighet från början ägdes av Nynäshamnsbostäder men såldes till Urbano.
– Hyresgästen har haft tålamod under den här tiden och det har burit frukt. Viktigast är att hyresgästen har kommit in med underlag som bevisar att det finns radonproblem, säger han.

Annons

Bostadsbolaget har vidtagit flera åtgärder genom åren för att få ner radonhalterna i lägenheten, bland annat installerat en fläkt som förbättrar ventilationen. Men om radonhalterna i lägenheten ligger under riktvärdet är oklart, två nya mätningar ska göras.
– Visar det sig att radonhalterna fortfarande är för höga så har hyresgästen enligt förlikningen rätt till 15 procents kompensation från första september och tills åtgärder sker, som gör att halterna ligger under 200 bequerel, säger Magnus Siverling.

Tidigare har bland annat Sigtunahem betalat ut ersättning till hyresgäster som bott i lägenheter med radon.

Läs ocksåHyresgäst kräver 206 000 i radonskadestånd

Åke von Platen, förvaltare på Urbano, är nöjd med överenskommelsen.

Annons

– Vi och vår advokat har gått igenom praxis och hittat en lämplig nivå. Nu gör vi två mätningar till i vinter för att se om radonhalterna är under riktvärdet, säger han.

Fakta: Fakta: Radon

Varje år får 500 personer i Sverige lungcancer av radon i sin bostad. Av dessa röker 450 stycken.Gränsvärdet för radon i bostäder är 200 becquerel. Hyresgäster kan begära ut radonprotokoll från kommunen eller sin hyresvärd.Radon är en radioaktiv gas som finns naturligt i marken, vatten eller i byggnadsmaterial som blåbetong.

Läs också 95 radonlägenheter rivs i Stockholm Sigtunahem tvingas betala ersättning för radonlägenhet Sigtuna kommun erkänner radonmisstag Hyresgäster stämmer Sigtunahem för radonlägenhet Bostadsbolag vägrar betala miljon i radonersättning De ersätts för skadligt radon Hyresgäster kräver halv miljon i radonskadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.