Annons

Hyresgäst får ha snäll kamphund

Nyheter Får man eller får man inte ha kamphundar som hyresgäst? – Man får ha hund som hyresgäst hos oss, men om hunden är aggressiv och attackerar folk så kan det bli skäl för uppsägning, säger Anra Barlov på Svenska Bostäder.​

​Förvirringen är stor om vad som gäller för kamphundar i bostadsområden efter den senaste tidens debatt. Det hela startade med att Sveriges Radio gjort en rundringning hos fastighetsägare om kamphundar.

Annons
Poseidon, Gårdstensbostäder, Markarydsbostäder och sen i oktober även landets största fastighetsägare, Svenska Bostäder har förbud mot kamphundar.
Men ”förbudet” gäller enbart hyresgäster som tecknar ett nytt hyreskontrakt och handlar egentligen om att hyresgästen inte får ha en aggressiv hund.
– Ingen hyresgäst hos Svenska Bostäder eller hos något annat bostadsföretag kan bli uppsagd enbart av den orsaken att han eller hon är hundägare, säger PG Nyström, jurist på Hyresgästföreningen.
– Det enda skälet för uppsägning är att man som hundägande hyresgäst kan beslås med att hunden betett sig aggressivt eller bitit någon, konstaterar han.
 
På Svenska Bostäder har man blivit nerringd av oroliga hyresgäster som undrar över om de inte får ha kvar sina hundar.
– Alla som tar ansvar för och har kontroll över sina hundar, oavsett hundras, får naturligtvis ha kvar hundarna. Men många hyresgäster känner sig otrygga på grund av kamphundar. Det visar en enkät som vi gjorde bland hyresgäster på Järvafältet, säger Anra Barlov på Svenska Bostäder.
 
 

Annons
Fakta: Nya ombildningspriser klara

Kamphundar

När det gäller definition av kamphundar så utgår Svenska Bostäder från djurskyddsförordningen. Av den framgår att en hund ska uppfylla fyra kriterier för att kallas kamphund, oavsett ras.
* Hunden har extrem stor kamplust.* Hunden blir lätt retad och biter.* Hunden kan bara med svårighet förmås att avbryta ett angrepp.* Hunden har en benägenhet att rikta sitt kampintresse mot människor eller andra hundar

Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Hyresgästen lämnade kvar möbler – och död katt Hyresgästen Sam om det långvariga byggbullret: "Stressen jag utsattes för var omänsklig" Matte riskerade kontraktet när chihuahuan skällde så det ekade Hyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat" Hemmet var som en soptipp - nu vräks mannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.