HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgäst får tillbaka deposition tio år efter inflyttning

Hässleholm När hyresgästen flyttade in fick han betala en deposition på 14 100 kronor till hyresvärden. Tio år senare begärde han att få tillbaka pengarna men då vägrade värden.
Foto: Kristina Wahlgren
Hyresvärden gav med sig och betalade tillbaka depositionen till hyresgästen.

Hyresgästen i Hässleholm vände sig till hyresvärden för att få tillbaka sin deposition men värden ville inte betala tillbaka pengarna. Då vände sig hyresgästen till Hyresgästföreningen som i ett brev upplyste värden om rådande lagstiftning kring deposition. Om hyresvärden inte har något att anmärka på två år efter inflyttning har hyresgästen rätt att få tillbaka pengarna.
Enlig Lena Andersson, handläggare vid Hyresgästföreningen, saknar många hyresvärdar kunskap i frågan.

‒ Många hyresvärdar känner inte till att hyresgästen har rätt att få tillbaka sin deposition efter två års boende trots att man bor kvar.

Läs ocksåEvas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där"Eva Bergqvist upplevde en mardrömsliknande tid som hyresgäst med andrahandskontrakt.

‒ Det finns ju människor som bor kvar i sina lägenheter i hela sina liv. Då skulle de aldrig få tillbaka sina pengar. Den dagen man flyttar och om lägenheten är misskött får hyresgästen ersätta de skador som uppkommit.

Annons

Hyresgästen får ingen ränta på sina pengar. Varför inte det?

‒ Det finns inget lagstadgat krav på att hyresgästen ska få ränta.

Annons
Läs ocksåUppsagd hyresgäst hade knarkfabrik i lägenhetenEn dunk med rosa vätska och en spann med rosa material samt en fot med skoskydd.
Läs också Föräldrar vräks efter tonårssonens terror i trapphuset Hyreschocken kom av sig - bolaget sänkte efter klagomål: "Lyssnade på våra hyresgäster" Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.