HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgäst fick halva radhuset målat

Södertälje Flagnande fönster och bara ena sidan på radhuset nymålat. Urban Davidsson säger att Telge Hovsjö stoppade underhållsarbetet när en bostadsrättsförening ville ombilda. Men bolagets vd Juan Copova menar att det inte är ovanligt att en sida på huset målas.
Foto: Kenneth Samuelsson
Urban Davidsson är mer nöjd med den nymålade framsidan än den omålade baksidan.

Hyresgästen Urban Davidsson är inte nöjd. Framsidan på radhuset på Varnbäcksvägen i Hovsjö är väggarna nymålade i en röd färg. Men på baksidan flagar färgen från fönsterna och den röda väggfärgen är grön av alger.

– Telge Hovsjö måste ju för sjutton måla hela huset när de börjar, de målade framsidan som var bra men lämnade baksidan som var i sämre skick, säger han.

Läs ocksåHyresgästen Karin: ”Vansinne att riva ut vacker originalinredning som hållit i 90 år!”Byggcontainer med slängda lister och socklar i trä. Porträtt på Karin Johansson. Hon är kritisk mot konceptrenoveringarna i hennes hus på Bergsgatan i Gävle.

Han säger att värden slutade måla när det blev klart att en bildad bostadsrättsförening fått klartecken att köpa fastigheten.
– Det är som ett lotteri. De som bodde däruppe fick målat hela huset men vi här nere fick bara målat halva. Underhållet har varit mycket sämre under tiden som ombildningsförsöket pågått, menar han.

Grannen Lars Wallin vittnar om samma sak.
–Småsaker fixar de direkt men lite större saker som att vi behöver få parketten slipad gör de inte, säger han.

Urban Danielsson vill ha nytt kök, badrum, tapeter och mattor men får det inte, även om han går med på en hyreshöjning.
– Jag har frågat flera gånger men de säger bara nej. Men nu senast när de kollade min spis så sade de att de kunde komma hit och besikta lägenheten i alla fall.

Annons
Läs ocksåOväntat besked - hyresgäster med höga hyror slipper hyreshöjning i två år

Uteplatsen bredvid Urban Davidsson liknar en ödetomt, med vildvuxet gräs, trasigt tak och en gammal fåtölj och stol som stått utomhus i flera år. Lägenheten är en av flera som står obebodda.
– Det är ju inte roligt att titta in där, den har stått tom i två år, jag tror det finns tio lägenheter som står tomma, det är ju konstigt med tanke på bostadsbristen.

Telge Hovsjös vd Juan Copovi Mena, säger att bolaget drog ner på underhållet våren 2016 när det stod klart att föreningen ville köpa fastigheten. Sedan dess har bolaget inte gjort stora åtgärder som att renovera kök och badrum.

– Skälet är att det pris föreningen får köpa för baseras på det skick som fastigheten hade då. Sedan har försäljningen dragit ut på tiden och under tiden har vi inte satsat så mycket på underhåll.

Läs ocksåNordanvinden blåser rakt in – hyresvärden gör ingenting

Han hävdar att beslutet att bara måla en sida på vissa radhus inte har att göra med försäljningsplanerna.
– Ibland målar vi bara ena sidan på huset och tar den andra några år senare.

Annons

Men vissa uteplatser där det inte bor någon ser ut som ödetomter, ska det se ut så?
– Nej, det kan vara så att vi har missat att sköta om någon men det är vårat ansvar, säger han.

Flera lägenheter har stått tomma i flera år, varför hyr ni inte ut dem?
– Vi tog beslut att de tomma lägenheterna skulle ingå i affären så att föreningen kan sälja dem, men vi trodde inte försäljningen skulle ta så lång tid. Blir det ingen försäljning innan årsskiftet så hamnar de tomma lägenheterna i kön, säger han.

Ombildningen stoppades tidigare i år när det stod klart att föreningen inte fick lån. Men nu har en ny konsult anlitats och denna har nu fått fram till årsskiftet på sig att visa att föreningen får lån och kan köpa lägenheterna.

Läs också Nya hyror på gång - Här är bolaget med högst yrkande hittills i Västra Götaland Anna, 83, stryker kläder i mörker – rädd att förfrysa i vinter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.