Annons

Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror

Skellefteå Hyresgästen fick inte någon hyresavi på flera år och betalade därför ingen hyra. Nu blir hon av med sin lägenhet, efter att ha byggt upp en hyresskuld på över 100 000 kronor.
Person som river hyreskontraktet.
Foto: Gry Ellebjerg
Hyresgästen fick ingen hyresavi på flera år och betalade därför ingen hyra. Nu vräks hon.

Hyresgästen har bott i lägenheten, som ligger i en by utanför Skellefteå, sedan 2005. Sedan mars 2022 har hon inte betalat någon hyra.

I ärendet, som behandlats i tingsrätten, framgår att kvinnan slutade få hyresavier för två år sedan. Hyresavierna hade fram till dess kommit från hyresvärden Skebo. Kvinnan har dock hyrt lägenheten i andra hand från socialnämnden i Skellefteå kommun.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Efter två år av obetalda hyror uppgår hyresskulden till över 110 000 kronor. I det ärende som tagits upp i tingsrätten behandlas dock inte hyresskulden, utan bara huruvida hyresgästen har rätt att bo kvar eller inte.

Annons

Socialnämnden uppger i tingsrätten att de skickat uppmaningar till kvinnan om att betala hyrorna, men när det aldrig gjordes sa de upp hyresgästen från lägenheten. Den kvinnliga hyresgästen menar att hon inte betalat någon hyra för att hon inte fått någon hyresavi.

Under sommaren 2023 blev hyresgästen delgiven en uppsägning av lägenheten. I den fanns en möjlighet att återvinna hyresrätten genom att betala hyresskulden inom tre veckor. Det gjorde inte kvinnan.

Läs ocksåFyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen"

Tingsrätten beslutar därför att bifalla socialnämndens yrkande om att hyresgästen måste flytta ut.

Annons

I sitt beslut skriver tingsrätten att hyresgästen har ett ansvar att betala hyran, även om den inte får någon hyresavi. Det är reglerat i både lagstiftningen och är alltid hyresgästens skyldighet.

Fakta: Så här undviker du uppsägning

Som hyresgäst har du vissa skyldigheter. Några av dem är:

  • Att du ska betala hyran i rätt tid
  • Att du ska vårda lägenheten väl. Du får också ersätta eventuella skador du orsakar under hyrestiden. Om en skada uppstår, som en vattenläcka, måste du informera hyresvärden.
  • Att du inte ska störa grannarna.
  • Att du måste låta hyresvärden få tillträde till lägenheten för vissa ändamål, som till exempel vid brådskande reparationer eller vid lägenhetsvisning.
Läs också Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem Victorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!" Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.