HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgäst i Lund stämmer Hyresgästföreningen för dåligt avtal

Malmö Svante Dahl, tidigare ordförande i den lokala hyresgästföreningen Offerkällan i Lund, stämmer Hyresgästföreningen på drygt 10 000 kronor.
Bostadsområdet Offerkällan på Norra fäladen Lund.

Hyresgästföreningen svek de boende i bostadsområdet Offerkällan på Norra fäladen i Lund. Det menar Svante Dahl som nu stämmer Hyresgästföreningen för att få igen de pengar han menar sig betalt för mycket i hyra.

När hyresvärden LKF och Hyresgästföreningen i april förra året införde en ny hyressättningsmodell, den så kallade Lundamodellen,  så undantogs bostadsområdet Offerkällan på Sankt Hans gränd. Undantaget motiverades med att LKF här höll på med en större renovering som även den kommer att påverka hyran.

Läs ocksåFick andra chans att bo kvar – ska ha hotat att ”slakta” värdens personalHyreskontrakt och LKF:s skylt i Lund

– Hyresgästföreningen skulle aldrig gått med på detta. Det var en vårdslös handläggning av hyresförhandling. Hyresgästföreningen har gått LKF:s ärende och inte sett till det bästa för hyresgästerna, säger Svante Dahl som menar att LKF kunnat plocka ut för hög hyra under ett års tid.

Förhandsbeskedet om Lundamodellens konsekvenser var att den skulle innebära en hyressänkning på cirka 10 procent för de boende på Offerkällan, för Svante Dahls del 725 kronor i månaden. Därför kräver han skadestånd från Hyresgästföreningen på 10 150 kronor för hyresperioden från april förra året till juni i år.

– Detta handlar inte bara om mig och min hyra. Får jag rätt kan detta bli ett pilotfall för alla andra här i området, säger Svante Dahl.

Läs ocksåMångårig regionordförande lämnar: ”Det är dags att släppa fram nytt folk”Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen södra Skåne.

För ett år sedan valde Hyresgästföreningen att utesluta Svante Dahl som medlem med motiveringen att han aktivt arbetat för att skada Hyresgästföreningen i sin ställning som ordförande för den lokala föreningen Offerkällan. Tillsammans med andra missnöjda hyresgäster i bostadsområdet bildade Svante Dahl då en utbrytarförening, Sveriges hyresgästers riksförbund. 

Hur finansierar du den här stämningen?

– Det har jag ingen kommentar till.

Läs ocksåHyrde ut till inneboende minst 100 gånger via Airbnb – 69-årig ”superhost” tvingas flytta

Men har stämningen någon koppling till den utbrytarförening du bildat?

Annons

– Javisst. Det var därför vi bildade den föreningen, för att få en rättvis hyresfördelning.

På Hyresgästföreningen vill ingen i dagsläget kommentera stämningen eller varför man godkände att LKF väntar med att införa Lundamodellen i ett enskilt bostadsområde. 

– Förhandlingsledaren för Lund är ledig och jag gärna vill tala med såväl honom som de tjänstemän och förtroendevalda som deltagit i arbetet med Lundamodellen och överenskommelsen beträffande Offerkällan innan jag kan besvara några frågor kring stämningen, säger Dorthe H Romare, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Läs mer:  

Lösning på pengakonflikt i föreningen Offerkällan

Startar utbrytarförening efter långvarigt bråk

Ny styrelse för Offerkällan valdes

Annons

Lundakonflikten fortsätter med bråk om pengar

Hyresgäster stämmer LKF

Hyresgäster på Norra fäladen kräver svar från LKF

Årsmötet på Offerkällan ställdes in efter bråk

Hyresgästföreningen utesluter kritisk ordförande

Intern hyresstrid rasar i Lund

Läs också Grannarna vill stoppa värdens planer: "Kommer att bli rena kyrkogården" Hot mot Hyresgästföreningen - två kontor utrymda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.