Annons

Hyresgäst kräver tillbaka 139 000 i överhyra

Järva Abbes Hagui står på hyreskontraktet och kräver tillbaka 139 000 i överhyra av Centoria AB. Men när parterna möttes i hyresnämnden hävdade Centoria AB att de inte har ett hyresavtal med Abbes Hagui och vill att nämnden avvisar ärendet.
Foto: Kenneth Samuelsson
Abbes Hagui kräver tillbaka 134 775 kronor i överhyra.

Hem  & Hyra har tidigare skrivit om att börsnoterade D. Carnegie tillsammans med företaget Pomeroll och Centoria AB hyrt ut lägenheter som kostade 6 500 kronor i månaden för 18 500. Därefter har flera hyresgäster kontaktat Hyresgästföreningen och begärt hjälp med att få tillbaka överhyran.

En av dem Fatima Jallow fick tillbak 62 000 av bolaget i en förlikning.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men när Centoria AB och Abbes Hagui möttes i hyresnämnden tog historien en oväntad vändning. Abbes Hagui kräver tillbaka 139 000 kronor för tolv månader men Centorias ombud Salomon Mutti sade att bolaget bestrider yrkandet. Han hävdade att de i själva verket har ett hyresavtal med Skärholmens stadsdelsförvaltning. Förvaltningen ska få hyra ett antal lägenheter av Centoria som de sedan kan hyra ut till behövande.

– Abbes Hagui är inte part utan hyresförhållandet är med Skärholmens stadsdelsförvaltning och därför ber vi nämnden avvisa ärendet, menade Salomon Mutti.

Han menade också att om nämnden går på Abbe Haguis linje så innebär det att han och hans familj har bott gratis och sen ska ha rätt till ersättning av Centoria.

Läs ocksåFatima fick tillbaka 62 000 kronor i överhyra

– Det tycker vi är orimligt.

Annons

Men faktum är att det är Abbe Haguis namn som står på hyreskontraktet och inte Skärholmens stadsdelsförvaltning, även om de betalat hyran.

Torbjörn Larsson från Hyresgästföreningen region Stockholm, som företräder hyresgästen, hänvisade till att det är helt uppenbart att det finns ett hyreskontrakt mellan Centoria och Abbes Hagui och att hyresgästen därför är part och har rätt att kräva tillbaka pengarna.

Läs ocksåD. Carnegie: "Det låter inte klokt"

– Vem som betalar hyran är underordnat, det kan vara mamma eller Skärholmens stadsdelsförvaltning, det spelar ingen roll, sade han.

En representant från Centoria medverkade och ville ge sin version av det inträffade.

– Vi hade ingen intention att ta ut överhyra utan har själva betalat en väldigt hög hyra när vi har hyrt lägenheten. Vi ville hjälpa barnfamiljer och erbjuda lägenheter till barnfamiljer så att det inte skulle behöva bo på stadshotell med kriminella.

Annons

Abbes Hagui kontrade.

– Hur kan du säga att ni tack och lov har ordnat en lägenhet, den är sliten och kostar 18 500 kronor, det räcker för att hyra två villor, säger han.

 

 

Läs också Skattepengar går till olagliga hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.