Annons

Värd vill vräka kvinna för att bygga badland – får nobben

Motala Hon hotades av vräkning då Motala kommun ville riva huset för att ge plats för ett badland. Nu står det klart att den äldre kvinnan får bo kvar, åtminstone ett år till.
Foto: Dorte Mandrup Arkitekter A/S samt Jenny Knutsson
Motala kommun försökte vräka en hyresgäst för att ge plats för semesterbostäder. Hyresnämnden säger nej, men kommunen tänker göra ett nytt försök om ett år.

Danska Lalandia planerar att bygga ett badland med tillhörande semesterbostäder i Varamon i Motala. Kommunen är positiv och vill underlätta etableringen, inte minst för att satsningen väntas locka turister och skapa många nya arbetstillfällen. Bland annat planerar Motala kommun att sälja mark till Lalandia.

På ett av de fem markområden som berörs står ett hus som Motala kommun sedan många år tillbaka hyr ut till en kvinna som nu är i 80-årsåldern. Huset ska rivas för att ge plats för semesterbostäder och kommunen sade därför upp hyreskontraktet. När kvinnan inte flyttade självmant valde kommunen att vända sig till hyresnämnden.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Men där blev det bakläxa. Nämnden förklarade att man inte kunde godkänna kommunens ansökan eftersom både beslut om rivningslov och ny detaljplan överklagats och därför inte vunnit laga kraft.

Motala kommun begärde då att ärendet skulle förklaras vilande tills mark- och miljödomstolen hunnit pröva överklagandena. Men det går hyresnämnden inte med på. Nämnden har nu beslutat att avslå kommunens ansökan. I beslutet konstateras att det kan dröja innan ärendena är avgjorda och att det kan ”medföra påtagligt obehag” för hyresgästen att behöva vänta på besked om vad som ska hända med hyreskontraktet. Nämnden skriver också att kommunen riskerar ”kännbara påföljder” om man ändå skulle välja att gå vidare och riva huset trots att ett giltigt rivningslov saknas.

Det innebär att kvinnan får bo kvar tills vidare, men kommunen har inte gett upp planerna på att riva huset och sälja marken.

Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

— Vi kommer inte att överklaga det här beslutet, utan vi kommer att säga upp hyresgästen på nytt till 30 juni nästa år med avflyttning senast 30 september 2020. Då räknar vi med att de andra processerna ska vara avgjorda, säger Hanna Hammarlund, mark- och exploateringschef på Motala kommun.

Annons

Om kvinnan inte flyttar självmant så räknar Hanna Hammarlund med att kommunen lämnar in en ny ansökan till hyresnämnden då.

Enligt Hanna Hammarlund har kommunen erbjudit flera olika ersättningsbostäder som hyresgästen har tackat nej till.

Läs ocksåNils-Gunnar har fel telefon - blir utan hyresbonus till julMan sitter vid ett bord och håller i en mobiltelefon

— Men vi kommer att fortsätta leta vidare. Vi vill inte lämna henne på gatan.

Hem & Hyra har talat med hyresgästen som säger att hon helst inte vill kommentera ärendet och sin situation just nu. Men hon berättar att hyresnämndens beslut inte inneburit någon större lättnad eftersom hon räknar med att ändå tvingas flytta framöver. Hyresgästen har tidigare sagt att hon inte vill stå i vägen för Lalandia och inte har något emot att flytta, men att hon i så fall vill att kommunen ordnar fram en annan lägenhet som hon kan acceptera.

Hanna Hammarlund berättar att kommunen har informerat Lalandia om de senaste turerna.

Annons

Enligt tidsplanen ska badlandet börja byggas i februari 2020. Betyder detta att projektet blir försenat?

— De kommer att bygga inom fem olika områden och de måste absolut inte börja med just det här området, utan hela projektet har två års byggtid, säger Hanna Hammarlund.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här och gå med i FB-gruppen Värsta värden

Läs också Från Italien till Gamla stan - här blir balkongerna läktare Arne hamnade i flyttkarusell som ska pågå i tio år Hem & Hyra granskar: Så mycket miljögift finns i dricksvattnet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.