Annons

Hyresgäst stämdes för att ha målat med fel badrumsfärg – nu får värden betala 191 200

Salem Hyresgästen ville fräscha upp sitt badrum med lite ny färg. Men badrummet fick mögelskador – vilket värden hävdade berodde på att hyresgästen målat med fel färg och slarvat med städningen. När värden krävde 40 000 kronor för sanering slutade det i domstol. I hovrätten gick värden på pumpen – tvingas betala 191 200 kronor i rättegångskostnader.
Foto: Kenneth Samuelsson
Hyresgästen fick en räkning på 40 000 när hyresvärden mögelsanerade och målade om hennes badrum.

Hyresgäster har rätt att måla om i sin hyresrätt utan att säga till värden, förutsatt att det är korrekt utfört eller lite stolpigare uttryckt ”fackmannamässigt utfört”.

Men i sällsynta fall kan en enkel ommålning av ett rum få oanade konsekvenser. Det är ärendet i Salem, som Hem  & Hyra har skrivit om tidigare, ett bra exempel på. För hyresgästen slutade ommålningen med en flera år lång rättsprocess och hot om att få betala värdens rättegångskostnader.

Här kan du läsa artikeln på arabiska.

Allt börjar när hyresgästen i Salem flyttar in i lägenheten 2016 och målar om sitt badrum. Några år senare har det blivit mögel på väggar och tak och hyresvärden sanerar och målar om badrummet hösten 2019.

Hyresgäst krävdes på över 40 000

Ett halvår senare, i april 2020 skickar värden ett brev till hyresgästen där värden påstår att hyresgästen har orsakat och förvärrat mögelskadan genom att städa dåligt, måla med fel färg och inte meddela värden om skadan. Värden skickar också en räkning på 40 660 kronor till hyresgästen, som då tar hjälp av Hyresgästföreningen för att driva ärendet.

Värden har skickat in bilder som han hävdar visar hur badrummet såg ut 2016 när hyresgästen flyttade in.

Frågan som prövas i tingsrätten är om hyresgästen har brustit i sin vårdplikt av lägenheten och orsakat möglet?

Det korta svaret är nej, enligt tingsrättens dom från 2022.

Tingsrätten konstaterade att det är hyresvärden som måste bevisa att hyresgästen orsakat skadan eller kunna visa att det är sannolikt att det är på det sättet. Något som inte gick att slå fast enligt domen.

Hyresgästen troligen målat med fel färg

Domstolen menade dock att hyresgästen troligen har använt fel färg – vanlig väggfärg och inte våtrumsfärg som står emot fukt bättre och minskar risken för mögel. Det kan ha påskyndat mögeltillväxten.

När det gäller värdens kritik mot hyresgästens städning – menade tingsrätten att värden inte heller har bevisat att hyresgästen orsakat möglet genom dålig städning. ”Bevisningen ger i stället intryck av att det kan ha haft andra orsaker såsom bristande ventilation eller otillräcklig vädring”, skriver tingsrätten i domen.

Dubbla bakslag för värden

Värden dömdes att betala hyresgästens rättegångskostnader på 137 200 kronor.

Historien tog inte slut där. Värden överklagade domen till hovrätten som i en färsk dom gör samma bedömning som tingsrätten och fastställer tingsrättens dom.

För hyresgästen innebär det att hon slipper betala både räkningen och värdens rättegångskostnader. Hyresvärden ska betala hyresgästen ytterligare 54 000 kronor i rättegångskostnader för processen i hovrätten, totalt 191 200 kronor.

Fakta: Fakta Vårdplikt
  • Du ska vara aktsam och se till att lägenheten är ren och fin samt fri från skadedjur.
  • Skulle en skada uppstå på grund av att du är oaktsam ska du som hyresgäst ersätta hyresvärden för skadan.
  • Du är anmälningsskyldig av alla skador som uppkommer i din lägenhet och måste anmäla dessa till din hyresvärd.
  • Du som hyresgäst är ansvarig för familj och vänner som besöker din lägenhet.
  • Du ska betala hyran inom utsatt tid.
  • Du ska följa eventuella ordningsregler som finns för huset. Det kan till exempel vara att inte spela hög musik.
  • Du ska utföra en slutstädning av lägenheten när du flyttar ut. Är inte detta gjort tas vanligen en städfirma in som du får betala för.                   Källa: Hyresgästföreningen.

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.