Annons

Värd tvingas betala 137 000 – stämde hyresgäst som målade om badrum

Salem Att måla om sitt badrum själv kan vara en riskfylld historia. Det fick en hyresgäst i Salem känna av. Hennes hyresvärd hävdade att hon hade orsakat mögel i badrummet genom att måla om med fel färg och krävde 40 000 i ersättning. Men efter en dom i tingsrätten får värden betala 137 200 i rättegångskostnader.
Foto: Kenneth Samuelsson
Hyresgästen fick en räkning på 40 000 när hyresvärden mögelsanerade och målade om hennes badrum.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om Gehan Abdelaziz på Söderby Gårds väg i Salem som målade om sitt badrum och därefter fick en räkning på 40 660 kronor av sin hyresvärd. Bakgrunden var att det hade blivit mögel på väggar och tak i badrummet och att hyresvärden därefter hade sanerat badrummet och målat om.

Hyresvärden hävdade att hyresgästen hade målat med fel färg, städat dåligt och inte felanmält i tid och på så sätt orsakat mögelproblem i badrummet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När hyresgästen bestred fakturan så slutade det med att hyresvärden stämde hyresgästen i Södertälje tingsrätt och där sänkte sitt krav till 34 998 kronor för badrumssaneringen.

Nyligen kom domen där tingsrätten i Södertälje går på hyresgästens linje och slår fast att hon inte ska betala räkningen till hyresvärden.
I stället för att få 34 998 kronor av hyresgästen, så förlorade värden i rätten och ska betala hyresgästens rättegångskostnader på 137 200 kronor.

Hyresgästen Gehan Abdelaziz är nöjd över domen.
– Jag är jätteglad att jag vann, säger hon.

Läs ocksåKommun får bakläxa – balkongförbud upphävs
Hyresvärden skyller på hyresgästen

Hyresvärden har hela tiden hävdat att hyresgästen har orsakat möglet. Dels genom att måla med vanlig färg i badrummet i stället för våtrumsfärg, dels genom att städa dåligt. Värden har därefter hävdat att hyresgästen inte har felanmält mögelproblemen när de uppstod och att detta har förvärrat problemen.

Annons

Gehan Abdelaziz tror istället att mögelproblemen beror på att det är dålig ventilation och berättar att möglet har kommit tillbaka och sanerats flera gånger sedan värden renoverade badrummet.

– Möglet försvinner och så får de komma och ta bort det och så kommer det tillbaka. Jag får vädra mycket för att det ska komma in luft, säger hon.

Läs ocksåSäkerhetsrisk – balkonger får inte användas

Tingsrätten pekar i domen på att bevisbördan ligger på hyresvärden och att denne inte har kunnat bevisa att hyresgästen ska ha orsakat möglet genom dålig städning. ”Bevisningen ger istället intryck av att det kan ha haft andra orsaker såsom bristande ventilation eller otillräcklig vädring”, skriver tingsrätten i domen.

När det gäller färgen så slår tingsrätten fast att hyresgästen troligen har målat med fel färg och att detta kan ha förvärrat mögelproblemen. Men tingsrätten menar att det är oklart i vilken omfattning färgen har orsakat möglet, som kan bero på andra saker som bristfällig ventilation.

Sammantaget slår tingsrätten fast att Gehan Abdelaziz inte har kunnat inse risken med att använda felaktig färg och vilken skada som kan orsakas och att hon därför inte har varit vårdslös.

Hem & Hyra har bett hyresvärden Rostaden Förvaltnings AB kommentera tingsrättsdomen men värden har svarat med att mejla oss sin överklagan till hovrätten på 26 sidor.

Annons

I hyresvärdens överklagan till hovrätten så radar värden upp punkt efter punkt där de anser att tingsrätten har gjort en felaktig bedömning. Hyresvärden skriver bland annat att hyresgästen och övriga i huset har en felfri ventilation och att mögelskadan bara kan ha uppstått på grund av att hyresgästen inte har använt våtrumsfärg i badrummet och inte har städat ordentligt.

Värden har skickat in bilder som han hävdar visar hur badrummet såg ut 2016 när hyresgästen flyttade in.

Som stöd för sin argumentation har värden också skickat in bilder på hur det dåvarande grönmålade badrummet såg ut innan hyresgästen flyttade in.

Salem kommun har sedan tidigare förelagt hyresvärden att förbättra ventilationen, ett beslut som hyresvärden har överklagat.

Nyligen meddelade Svea hovrätt att de ger prövningstillstånd och kommer att pröva hyresvärdens överklagan.

Läs också De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Hyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.