Annons

Hyresgäst störs av akvarium

Motala En hyresgäst i Motala ber kommunen om hjälp med problemet att hon störs av grannens akvarium. Störningar från just akvarier är ovanliga, enligt Hyresgästföreningen.
Foto: Aleš Tošovský
En hyresgäst i Motala ber kommunen om råd eftersom hon störs av grannens akvarium. Akvariet på bilden har inget samband med artikeln.

Kvinnan bor i ett mindre hyreshus i Motala. I ett mejl till plan- och miljöförvaltningen beskriver hon hur vattenpumpen i grannens akvarium brummar och vibrerar dygnet runt, vilket hon upplever som störande. Det är ett äldre hus och enligt hyresgästen verkar ljudet transporteras i väggarna.

Hyresgästen ber kommunen om råd och skriver att hon har pratat med grannen och fått beskedet att han inte kan göra något åt saken, att pumpen inte kan ljudisoleras eftersom den sitter i akvariet. Hon har också tagit upp saken med sin hyresvärd, som ska ha föreslagit att hon kontaktar Motala kommun.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Alexandra Lind är ärendehandläggare på Hyresgästföreningen och arbetar bland annat med frågor som rör störningar av olika slag. Hon har aldrig tidigare stött på klagomål om akvarium som låter mycket. Oftast handlar det då om andra problem, som risken för vattenskador.

– Å ena sidan ska man kunna använda sin lägenhet på normalt sätt. Å andra sidan så får man inte störa sina grannar. Men ljud som hör till normalt leverne får man acceptera. Generellt är det tillåtet att ha akvarium, men man måste titta från fall till fall, säger hon.

Annons
Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta Hög musik och krossade fönster - nu tvingas mannen flytta: "Ville ge honom en chans"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.